ßßß Cookit - przepis na Warkocz jabłkowy

Warkocz jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Inspirację na przepis zaczerpnęłam z francuskiej strony. Po ujrzeniu na niej zdjęcia warkocza, postanowiłam go zrobić :) Tam warkocz był z Nutellą, ale ja akurat Nutelli nie małam więc poradziłam sobie inaczej :)
Pierwsze podejście było totalną klapą... Wszystko szło gładko do momentu, gdy nie włożyłam do piekarnika. Nie napiszę, co zobaczyłam po 10 minutach... :)
Tak się zdenerwowałam (poważnie!), że nie mogłam tego zostawić na inny dzień.
Drugie podejście nastąpiło po godzinie, gdy ochłonęłam :) Nadzienie - to dżem jabłkowy domowej roboty. Ciasto - jest ciastem kruchym. Wbrew pozorom robi się naprawdę szybko.
Bardzo fajna alternatywa dla kupnych drożdżówek z jabłkami. Również fajna przekąska do szkoły dla dziecka i dla nas - do pracy :)
Składniki:
250 gramów mąki
2 jajka
2 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania gotowego warkocza
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia)
dżem jabłkowy lub inny owocowy
Mąkę, jajka, cukier puder, proszek do pieczenia i margarynę mieszamy, następnie ugniatamy ciasto
Ciasto wałkujemy na prostokąt
Nagrzewamy piecyk do 180 stopni C
Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko dżemem i zwijamy w rulon dłuższym bokiem
Dzielimy wzdłuż na pół i łączymy z jednej strony w taki sposób, aby warstwy były widoczne
Pleciemy delikatnie warkocz...
... a następnie zwijamy w koło
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy warkocz i pieczemy 20 minut
Po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy w nim ciastko jeszcze ok. 5 minut
Odkładamy do wystygnięcia
Posypujemy cukrem pudrem i dzielimy w grube kawałki
Smacznego :)
Biorę udział w akcjach:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/11/warkocz-jabkowy.html