Wykonanie
Inspirację na przepis zaczerpnęłam z francuskiej strony. Po ujrzeniu na niej zdjęcia warkocza, postanowiłam go zrobić :) Tam warkocz był z Nutellą, ale ja akurat Nutelli nie małam więc poradziłam sobie inaczej :)Pierwsze podejście było totalną klapą... Wszystko szło gładko do momentu, gdy nie włożyłam do piekarnika. Nie napiszę, co zobaczyłam po 10 minutach... :)Tak się zdenerwowałam (poważnie!), że nie mogłam tego zostawić na inny dzień.Drugie podejście nastąpiło po godzinie, gdy ochłonęłam :) Nadzienie - to
dżem jabłkowy domowej roboty. Ciasto - jest
ciastem kruchym. Wbrew pozorom robi się naprawdę szybko.Bardzo fajna alternatywa dla kupnych drożdżówek z
jabłkami. Również fajna przekąska do szkoły dla dziecka i dla nas - do pracy :)


Składniki:250 gramów
mąki2
jajka2 łyżki
cukru pudru +
cukier puder do posypania gotowego warkocza1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 kostki
margaryny (u mnie
Kasia)
dżem jabłkowy lub inny
owocowy
Mąkę,
jajka,
cukier puder,
proszek do pieczenia i
margarynę mieszamy, następnie ugniatamy ciastoCiasto wałkujemy na prostokątNagrzewamy piecyk do 180 stopni CRozwałkowane ciasto smarujemy cienko
dżemem i zwijamy w rulon dłuższym
bokiem
Dzielimy wzdłuż na pół i łączymy z jednej strony w taki sposób, aby warstwy były widoczne

Pleciemy delikatnie warkocz...

... a następnie zwijamy w koło

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy warkocz i pieczemy 20 minutPo tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy w nim
ciastko jeszcze ok. 5 minutOdkładamy do wystygnięciaPosypujemy
cukrem pudrem i dzielimy w grube kawałki


Smacznego :)Biorę udział w akcjach:
