ßßß Cookit - przepis na Zrazy wieprzowe z ogórkiem kiszonym zapiekane z warzywami

Zrazy wieprzowe z ogórkiem kiszonym zapiekane z warzywami

nazwa

Wykonanie

Robiłam już kotlety schabowe, robiłam bitki ... Tym razem wymyśliłam inny sposób na mięso wieprzowe. Chciałam wykorzystać ogórki kiszone. Dobrym pomysłem jest od czasu do czasu "rzucic okiem" na zawartość lodówki:)
Z części ogórków zrobiłam zupę ogórkową, a część zużyłam właśnie do zrazów. Do tego podałam ziemniaki zapiekane razem z mięsem i surówkę z kapusty .
Składniki:
3 kotlety
3 ogórki kiszone
1 marchewka
ziemniaki w ilości po ok. 3-4 szt. "na głowę" - zależy od wielkości
trochę mąki do oprószenia mięsa
zioła prowansalskie
bazylia
sól
pieprz
Mięso myjemy, czyścimy z ewentualnych błonek i bardzo mocno ubijamy - tak, żeby były niemal przezroczyste
Ogórki kroimy wzdłuż na paski. Nie muszą być cienkie, niech będą bardziej wyczuwalne (jeden ogórek - jeden kotlet)
Przyprawiamy solą, pieprzem i otartą bazylią
Zwijamy mięso w rulony i delikatnie oprószamy mąką z każdej strony
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy chwilę z każdej stronmy do "bladego" mięsa. Nie chodzi o usmażenie mięsa, a jedynie o delikatne podmsażenie - nie wylewamy oleju, na którym mięso było smażone, ponieważ...
... przelewamy tłuszcz do żaroodpornego naczynia i układamy w nim mięso
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Lepiej, żeby były bardziej grubsze, niż cieńsze - przekładamy do naczynia i posypujemy ziołami prowansalskimi
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki lub paski. U mnie i plasterki i paski:) Chwilę podgotowujemy i przekładamy do naczynia
Podgrzewamy piekarnik do 200 st. C i pieczemy mięso przez ok. 20 minut. Nastęnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C, skrapiamy wszystko z wierzchu odrobiną oleju i pieczemy przez kolejne 20 minut
Podajemy:)
Na zdrowie! :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/08/zrazy-wieprzowe-z-ogorkiem-kiszonym.html