Wykonanie
Robiłam już kotlety
schabowe, robiłam
bitki ... Tym razem wymyśliłam inny sposób na
mięso wieprzowe. Chciałam wykorzystać
ogórki kiszone. Dobrym pomysłem jest od czasu do czasu "rzucic
okiem" na zawartość lodówki:)Z części
ogórków zrobiłam zupę
ogórkową, a część zużyłam właśnie do zrazów. Do tego podałam
ziemniaki zapiekane razem z
mięsem i surówkę z
kapusty .

Składniki:3 kotlety3
ogórki kiszone1
marchewkaziemniaki w ilości po ok. 3-4 szt. "na głowę" - zależy od wielkościtrochę
mąki do oprószenia
mięsazioła prowansalskiebazyliasólpieprzMięso myjemy, czyścimy z ewentualnych błonek i bardzo mocno ubijamy - tak, żeby były niemal przezroczyste
Ogórki kroimy wzdłuż na paski. Nie muszą być cienkie, niech będą bardziej wyczuwalne (jeden
ogórek - jeden kotlet)

Przyprawiamy
solą,
pieprzem i otartą
bazyliąZwijamy
mięso w rulony i delikatnie oprószamy
mąką z każdej strony

Rozgrzewamy
olej na patelni i smażymy chwilę z każdej stronmy do "bladego"
mięsa. Nie chodzi o usmażenie
mięsa, a jedynie o delikatne podmsażenie - nie wylewamy
oleju, na którym
mięso było smażone, ponieważ...

... przelewamy tłuszcz do żaroodpornego naczynia i układamy w nim
mięsoZiemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Lepiej, żeby były bardziej grubsze, niż cieńsze - przekładamy do naczynia i posypujemy
ziołami prowansalskimiMarchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki lub paski. U mnie i plasterki i paski:) Chwilę podgotowujemy i przekładamy do naczynia

Podgrzewamy piekarnik do 200 st. C i pieczemy
mięso przez ok. 20 minut. Nastęnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C, skrapiamy wszystko z wierzchu odrobiną
oleju i pieczemy przez kolejne 20 minutPodajemy:)

Na zdrowie! :)