ßßß
Składniki:dżem truskawkowy - słoik 240 gramowy300 gramów mąki pszennej100 ml mleka15 gramów drożdży4 łyżeczki cukru 1 jajko30 gramów masła200 ml olejucukier puder do posypaniaDrożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Potrwa to ok. 1-2 minutDo miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto razem z rozrobionymi drożdżami i wymieszaćOdstawić na 30 minut do wyrośnięcia przykrywając ściereczkąNastawić piekarnik na 180 st. C (mój z termoobiegiem)Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować w prostokąt, posmarować dżemem i zwinąć dłuższym bokiem w rulonPiec ok. 30 minutPo upieczeniu wyjąć z piekarnika, poczekać aż trochę przestygnie i pokroić w ciasteczkaPosypać cukrem pudremSmacznego :)