ßßß
Składniki:300 g wątróbki drobiowej500 g mięsa drobiowego (ja tym razem użyłam piersi z kurczaka ale może być indyk)1 łyżeczka gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki curry4 łyżeczki przyprawy do mięs (ja użyłam przyprawę do drobiu, choć można użyć bardziej "wyraźnej" w smaku, np. do gyrosa)1 całe jajko2 białka (żółtka wykorzystałam do placków z cukinii)ok. 300 ml mekaKeksówkę wyłożyć folią aluminiowąWątróbkę oczyścić z żyłek, zalać mlekiem tak, aby była zanurzona i odstawić na 2 godziny
Następnie odlać mleko, opłukać wodą i pokroić na mniejsze kawałkiDrób umyć, osuszyć i również pokroić na mniejsze kawałki; przełożyć do malakseraMięso posiekać w malakserze (ew. zmielić w maszynce do mielenia mięsa)
Nastawić piekarnik na 180-190 st. CUbić pianę z białek. Do masy mięsnej dodać jedno całe jajko i wymieszaćNastępnie dodać ubitą pianę z białek i rozprowadzić w masie. Gotową masę przelać do keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika
Piec przez ok. godzinę, aż mięso będzie upieczone i straci surowość. Może się okazać, że trzeba będzie piec troszkę dłużej. Ja czasem piekę godzinę i 15 minut - trzeba obserwować. Jeśli widzę, że po bokach "wylewa" się sok z mięsa, to dopiekam obserwując czy sok przestał "kipieć" - wówczas wyłączam piecykWyjąć blaszkę z piekarnika i odkroić mięso od brzegów. Zostawić do wystygnięcia - ja studzę pasztet na kratce nad zlewemMożna podawać w plastrach na półmisku jako przekąskę z sosami. Ja najbardziej lubię do kanapek z ogórkiem kiszonym:)
Smacznego :)