Wykonanie
Składniki :naleśniki :2 szklanki
mąki1 szklanka
mleka1 szklanka
wody gazowanej2
jajka1 łyżka
cukru waniliowegoszczypta
soliszczypta
cynamonumasa serowa :0,5 kg
śmietankowego twarogu1
żółtko0,5 szklanki
cukru pudrucukier wanilinowydodatkowo :świeże
owoce do dekoracji
Żółtka oddzielamy od
białek. Miksujemy
żółtka z
mlekiem,
wodą gazowaną,
cukrem waniliowym,
cynamonem,
mąką (na początku dodajemy od 1,5 szklanki i stopniowo dodajemy resztę
mąki).W oddzielnej misce ubijamy
białka z
solą na sztywną pianę. Ubite
białka dodajemy stopniowo do masy i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu.Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą w misce, dokładnie mieszając.Na usmażonych naleśnikach, na połowie każdego rozsmarowujemy łyżkę, półtorej masy serowej, po czym składamy na pół i jeszcze raz na pół, do otrzymania trójkąta. Na wierzchu nakładamy kleks masy serowej i dekorujemy świeżymi
owocami.