Wykonanie
Składniki (na 4 porcje):2
jaja, średniej wielkości3
żółtka2 łyżki
wody250 g
cukru pudru500 ml
mleka4 krople
aromatu waniliowego
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 C. Na średnim ogniu doprowadzamy
wodę z 125 g
cukru do wrzenia. Gotujemy przez 4-5 minut do uzyskania brązowego koloru karmelu. Zdejmujemy gorący rondel z ognia.
Mleko mieszamy z
aromatem waniliowym i doprowadzamy do gotowania na wolnym ogniu i gotujemy przez 3-4 minut. W misce ubijamy
jajka,
żółtka i
cukier . Powoli dodajemy powstałą masę do
mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Przelewamy do foremek i ustawiamy w żaroodpornym naczyniu na blasze. Do żaroodpornego naczynia nalewamy
wody w takiej ilości aby poziom
wody sięgał wysokości wierzchu naszego deseru. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50 minuy. Po wyjęciu i ostygnięciu, wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Taki deser jakim jest créme caramel można równie dobrze przygotować dzień wcześniej.Przed podaniem wstawimy każdą z foremek do wrzątku na maksimum 10 sekund, okrawamy dookoła nożem i wykładamy do góry dnem na talerz. Polewamy przygotowanym wcześniej karmelem.