ßßß
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 400 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut - do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy je na sitku, zachowując wodę - powinno nam zostać ok. 200 ml wody.Wodę studzimy, lekko ciepłą mieszamy z drożdżami i odstawiamy na 15 minut. Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Do drożdży dodajemy pozostałe składniki wyrabiając gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.Z wyrośniętego ciasta formujemy paluchy, które układamy na blasze zostawiając między nimi 5 cm odstępy.Smarujemy wierzch każdego palucha oliwą i posypujemy sezamem i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 C. Wstawiamy paluchy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, do czasu zrumienienia. Studzimy na kuchennej kratce.