Wykonanie
Składniki:300 g
ziemniaków1 łyżeczka
suszonych drożdży instant1 łyżka
cukru1
jajko600 g
mąki3 łyżki miękkiego
masła2 łyżeczki
soli1 łyżka
sezamu do posypania
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 400 ml
wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut - do czasu aż
ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy je na sitku, zachowując
wodę - powinno nam zostać ok. 200 ml
wody.
Wodę studzimy, lekko ciepłą mieszamy z
drożdżami i odstawiamy na 15 minut.
Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Do
drożdży dodajemy pozostałe składniki wyrabiając gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.Z wyrośniętego ciasta formujemy paluchy, które układamy na blasze zostawiając
między nimi 5 cm odstępy.Smarujemy wierzch każdego palucha
oliwą i posypujemy
sezamem i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 C. Wstawiamy paluchy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, do czasu zrumienienia. Studzimy na kuchennej kratce.