Wykonanie
Francuscy i włoscy producenci
sera powinni
mieć się na baczności, ponieważ po piętach depczą im małe, rodzinne firmy z Irlandii.Na Zielonej Wyspie produkuje się ponad 140 rodzajów
sera, zarówno tego pasteryzowanego, niepasteryzowanego, z
mleka krów, kóz czy owiec.
Camembert lub Parmigiano Reggiano na kontynencie produkowany jest w wielu miejscach, dlatego przy jego tworzeniu obowiązują restrykcyjne przepisy, które zapewniają spójne standardy. Irlandczycy mają bardziej elastyczne podejście do produkcji, dzięki
czemu mogą pochwalić się jej większą różnorodnością.Charakterystyczną cechą wyspiarskiego
sera jest to, że
mleko do jego produkcji pozyskiwane jest od jednego stada. O oryginalności produktu może świadczyć wytwórca, będący najczęściej właścicielem farmy.
Sery są wyrabiane ręcznie, mają certyfikaty autentyczności i łatwo sprawdzić skąd pochodzą. I co najważniejsze, niewielkie stada krów są wypasane na wolnym wybiegu, dlatego smak
mlecznych produktów jest tak wyjątkowy. Oto kilka najciekawszych, które warto spróbować.
Ser Blarney wytwarzany jest z
mleka krowiego. Dojrzewa przez około trzy miesiące. Po tym czasie staje się półtwardy i pikantny.Cahill's Porter mozaikowy wygląd powstaje po zmieszaniu
sera Cheddar z
piwem Guinness. Ma lekko słodko-słony smak z nutami
czekolady i
dymu.Drumlin wytwarzany jest z surowego
mleka.
Ser dojrzewa i twardnieje przez co najmniej 6 tygodni. Charakteryzuje się łagodnym smakiem.Kilcummin to tradycyjny
ser którego miąższ jest w kolorze złotym zaś skórka ciemna, pokryta bordowymi liniami lub otworami. Ma delikatny smak i intensywnyKnockalara Sheep's powstaje z pasteryzowanego
mleka owiec z dodatkiem wegetariańskiej podpuszczki. Można go podawać zarówno z
makaronem jak i do sałatek.
Ser ma
cytrynowy posmak.W poszukiwaniu irlandzkich
serów proponujemy odwiedzić sklepy, zajmujące się sprzedażą
nabiału z różnych, europejskich
krajów. Można także wybrać zakupy on-
line poprzez Irlandzkie Stowarzyszenie Producentów
Serów .Tekst: www.luxlux.plzdjęcia: internet