Wykonanie
Odmiana
cebuli, choć nosi nazwę:
czosnek askalonski. Mała, podłużna, o fioletowo-brązowych łuskach. W smaku podobna do
cebuli zwyczajnej, jednak słodsza i łagodniejsza.
Szalotkę wykorzystuje się głównie w kuchni azjatyckiej -
szalotki i
czosnek pełnią w niej rolę
przyprawy poprawiającej smak potraw z
ryżem. W Indonezji marynowane
szalotki podawana są jako przystawka, która ma zaostrzyć apetyt.
Szalotka jest też powszechnie używana w południowej części Indii: w przekąskach, sałatkach,
curry i potrawach z
ryżem.W kuchni europejskiej
szalotkę docenili zwłaszcza Francuzi. Najlepiej smakuje uduszona w
winie. Smażona łatwo gorzknieje.
Szalotka duszona w
winieSkładniki :6
szalotek, obranych i podzielonych na połówki30 g
masła100 ml
białego winałyżeczka
cukruodrobina
soli
Rozpuszczamy w rondlu
masło, dodajemy
cukier, wrzucamy
szalotki. Smażymy, aż
szalotki się zrumienią. Wlewamy
wino i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut, aż
szalotki zmiękną. Zdejmujemy pokrywkę i zwiększymy ogień. Redukujemy płyn, aż stanie się gęsty i brązowy. Podajemy do
mięs.