ßßß Cookit - przepis na Szalotka - cebula czy czosnek?

Szalotka - cebula czy czosnek?

nazwa

Wykonanie

Odmiana cebuli, choć nosi nazwę: czosnek askalonski. Mała, podłużna, o fioletowo-brązowych łuskach. W smaku podobna do cebuli zwyczajnej, jednak słodsza i łagodniejsza.
Szalotkę wykorzystuje się głównie w kuchni azjatyckiej - szalotki i czosnek pełnią w niej rolę przyprawy poprawiającej smak potraw z ryżem. W Indonezji marynowane szalotki podawana są jako przystawka, która ma zaostrzyć apetyt. Szalotka jest też powszechnie używana w południowej części Indii: w przekąskach, sałatkach, curry i potrawach z ryżem.
W kuchni europejskiej szalotkę docenili zwłaszcza Francuzi. Najlepiej smakuje uduszona w winie. Smażona łatwo gorzknieje.
Szalotka duszona w winie
Składniki :
6 szalotek, obranych i podzielonych na połówki
30 g masła
100 ml białego wina
łyżeczka cukru
odrobina soli
Rozpuszczamy w rondlu masło, dodajemy cukier, wrzucamy szalotki. Smażymy, aż szalotki się zrumienią. Wlewamy wino i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut, aż szalotki zmiękną. Zdejmujemy pokrywkę i zwiększymy ogień. Redukujemy płyn, aż stanie się gęsty i brązowy. Podajemy do mięs.
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2013/05/szalotka-cebula-czy-czosnek-shallot.html