Wykonanie
Jeśli (podobnie jak ja) jesteś wiecznie na diecie i masz wyrzuty sumienia jedząc
biały chleb, pokochasz ten przepis!
Chleb zrobiony bez
mąki, za to z najzdrowszymi
orzechami, nasionami i zbożami, które dostarczają mnóstwo błonnika i potrzebnych mikroelementów.Składniki :1 szklanka
ziaren słonecznika0,5 szklanki
siemienia lnianego0,5 szklankę
orzechów laskowych lub
migdałów1,5 szklanki
płatków owsianych górskich,4 łyżki nasion babki płesznika1/4 szklanki startej
marchwi1 łyżeczka drobnej
soli morskiej1 łyżka
syropu klonowego3 łyżki
masła klarowanego350 ml
wody
Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Mieszamy wszystkie suche składniki.
Syrop klonowy,
masło i
wodę mieszamy w kubku. Dodajemy stopniowo do suchych składników mieszając dokładnie. Ciasto powinno być bardzo gęste. Wylewamy masę do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch. Odstawiamy na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. Ciasto jest gotowe, gdy utrzymuje kształt po odsunięciu ścianek foremki.Pieczemy
chleb przez 20 minut na środkowej półce w piekarniku. Następnie wyjmujemy z formy, umieszczamy do góry dnem na kratce i pieczemy przez 30-40 minut.
Chleb jest gotowy, gdy popukany od
spodu wydaje głuchy dźwięk. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.