Wykonanie
Jak już kiedyś wspominałam, mam za sobą taki etap w życiu, w którym
łososia mogłam jeśc na każdy posiłek w ciągu dnia. Na szczęscie nie znudził mi się na tyle, żebym nigdy po niego ponownie nie sięgnęła. Lubię usmażyć sobie jajecznicę z dodatkiem
łososia, położyć plasterek na blinach czy dodać go do sałatki. Oczywiście mistrzem dla mnie jest
łosoś w sushi, już nie wspominając o sytuacji gdy jest pieczony. Mniam...Ale wracając do dzisiejszego przepisu. Może niektórzy zdzwią się, że podaję przepis na
sałatkę z
łososiem jako coś dietetycznego. Mimo, że jedni twierdzą, że to
droga i tłusta
ryba nafaszerowana chemicznymi ulepszaczami oraz antybiotykami. Inni przekonują, że
mięso łososia jest bardzo smaczne i bogate w korzystne dla naszego zdrowia składniki. Specjaliści są raczej zgodni:
łososia zaliczamy do najzdrowszych gatunków ryb i cennym źródłem łatwo przywajalnego
białka. I mimo, że nie da się jednak ukryć, że
łosoś to
ryba tłusta, ponieważ zawiera aż 14 proc. tłuszczu, na szczęście bardzo korzystnego dla naszego organizmu. Jest bogaty w długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. – Pamiętajmy, że wpływają one korzystnie na układ krwionośny, chronią przed zawałem, obniżają ciśnienie
krwi, zwiększają dobry cholesterol HDL, wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, działają antydepresyjnie i antynowotworowo, chronią wzrok.Także jeśli dbamy o linię to absolutnie nie wykluczajmy z naszego jadłospisu
łososia!

Składniki (na 1 porcję):100g
szpinakuopakowanie (125 g)
łososia wędzonego na gorąco2
pomidory1/3
ogórkakaparyłagodna, zielona
papryczka chillocet balsamicznyWszystkie składniki kroimy,
łososia rozrywamy i całośc skrapiamy odrobiną
octu balsamicznego. Przyprawiamy
pieprzem i
solą. Nic prostszego!