Wykonanie
Gougère to francuskie ptysie z dodatkiem tartego
sera, które świetnie sprawdzą się jako przystawka przed wystawnym obiadem lub przekąska, która z sukcesem zastąpi oklepane
chipsy i paluszki. Będą wspaniale pasować do lampki dobrego
wina.Składniki (na ok. 24 sztuki):1 szklanka
wody8 łyżek
masła pokrojonego w kostkę0,5 łyżeczki
soli1 szklanka
mąki4 duże
jajka, lekko ubite1,5 szklanki tartego
sera (np. gruyère albo
cheddar)
Nastawiamy piekarnik na 230C.Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy
masło,
sól, a następnie podgrzewamy do wrzenia. Gdy
masło się rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy
mąkę. Dokładnie mieszamy, aż masa zacznie przypominać tłuczone
ziemniaki.Wstawiamy garnek z powrotem na kuchenkę i podgrzewamy przez 3-5 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż z masy wyparuje
woda. Ciasto jest gotowe, gdy zgęstnieje i będzie trzymać się łyżki. Nie przejmujcie się jeżeli trochę masy będzie przywierać do dna garnka.Masę przekładamy do misy miksera z przymocowaną
łopatką (mieszać można też ręcznie za pomocą szpatułki). Ugniatamy ciasto na średniej prędkości przez minutę, aż schłodzi się na tyle, aby można było go dotknąć. Dalej ugniatamy, dodając w czterech partiach ubite
jajka (czekamy, aż składniki dokładnie się wymieszają, zanim dodany kolejną porcję). Ciasto powinno stać się gładkie i kremowe. Dodajemy
ser i mieszamy. Nakładamy po łyżce ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając ok. 2-3 cm odstępu
między każdą porcją. Zapiekaj gougère przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 175C. Pieczemy przez następne 20-25 minut, obracając blachę w połowie czasu. Gotowe gougère urosną i nabiorą złoto-brązowego koloru.Podajemy je na ciepło lub na zimno. Gougère można przechowywać w lodówce i odgrzewać w piekarniku. Można je trzymać w zamrażarce nawet do 3 miesięcy.