Wykonanie
Składniki (na tortownicę 24cm):200 g
brązowego cukruszczypta
soli2 łyżeczki
przyprawy do pierników3
jajka180 g creme fraiche200 g
mąki100 g drobno zmielonych
orzechów laskowych0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Tortownicę smarujemy
margaryną i wykładamy papierem do pieczenia.
Cukier,
sól,
przyprawę oraz
jajka miksujemy, aż masa będzie jednolita. Dodajemy creme fraiche i dobrze mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i zmielonymi
orzechami.Do masy z mokrymi składnikami stopniowo dodajemy mieszankę
mąki. Dość krótko miksujemy na gładką masę. Przekładamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy około 30 minut (do tzw. suchego patyczka) w niższej części piekarnika. Po upieczeniu studzimy a następnie delikatnie wyjmujemy z formy i usuwamy papier do pieczenia.