ßßß
Zabrakło Wam proszku do pieczenia?Przypaliliście pieczeń?Przesoliliście zupę?Co zrobić? Jak zaradzić? Czym zastąpić? Ratunku!W kuchni czasem dobre rady się przydają. Tutejsze posty będą zbiorem tanich, prostych i sprawdzonych rozwiązań z zakresu przechowywania i przygotowywania żywności Niektóre możecie doskonale znać ,ale z pewnością znajdziecie tutaj takie o ,których wcześniej nie słyszeliście.Przesolona zupa1Sposób:Uratujesz przesoloną zupę , dodając do niej białko z jednego lub dwóch jaj. Ścinające się białko wchłonie nadmiar soli. potem możesz przecedzić zupę przez sito , żeby była klarowna. Mętny rosół też można przecedzić.2 Sposób:Jeśli zupa jest za słona wrzuć do niej dwa surowe ziemniaki pokrojone w ćwiartki i zagotuj. Pod koniec gotowania wyjmij ziemniaki , a przekonasz się , że wchłonęły nadmiar soli.Skorupka do zupyAby rosół był klarowny , wrzuć do niego czystą skorupkę jaja.Pamiętaj też , że rosół nie powinien się gotować, lecz tylko naciągać.Mdły rosółJeśli zdarzyło Ci się zrobić niezbyt smaczny rosół , dodaj do niego trochę grubo siekanego mięsa i zagotuj.Chleb do przypalonego sosuNigdy nie mieszaj przypalonego sosu albo zapiekanki, bo zepsujesz w ten sposób smak całej potrawy.Przełóż nie przypaloną część do innego naczynia i dodaj do niej kawałek suchego chleba albo surowy ziemniak, które likwidują smak przypalenizny.Parówki nie pękająOto sposób żeby nie pękały parówki podczas gotowania: zagotuj wodę, zmniejsz ogień i wlej do wrzątku trochę mleka. Włóż parówki do wrzątku i trzymaj na małym ogniu dopóki się nie zagrzeją, nie dopuszczając do ich zagotowania.Chrupiąca kiełbasaJeśli podczas pieczenia posypiesz kiełbasę odrobiną cukru, będzie wyjątkowo smaczna i chrupiąca.