Wykonanie
Zabrakło Wam proszku do pieczenia?Przypaliliście pieczeń?Przesoliliście zupę?Co zrobić? Jak zaradzić? Czym zastąpić? Ratunku!W kuchni czasem dobre rady się przydają. Tutejsze posty będą zbiorem tanich, prostych i sprawdzonych rozwiązań z zakresu przechowywania i przygotowywania żywności Niektóre możecie doskonale znać ,ale z pewnością znajdziecie tutaj takie o ,których wcześniej nie słyszeliście.Przesolona zupa1Sposób:Uratujesz przesoloną zupę , dodając do niej
białko z jednego lub dwóch jaj. Ścinające się
białko wchłonie nadmiar
soli.
potem możesz przecedzić zupę przez sito , żeby była klarowna. Mętny rosół też można przecedzić.2 Sposób:Jeśli zupa jest za słona wrzuć do niej dwa surowe
ziemniaki pokrojone w ćwiartki i zagotuj. Pod koniec gotowania wyjmij
ziemniaki , a przekonasz się , że wchłonęły nadmiar
soli.Skorupka do zupyAby rosół był klarowny , wrzuć do niego czystą skorupkę
jaja.Pamiętaj też , że rosół nie powinien się gotować, lecz tylko naciągać.Mdły rosółJeśli zdarzyło Ci się zrobić niezbyt smaczny rosół , dodaj do niego trochę grubo siekanego
mięsa i zagotuj.
Chleb do przypalonego sosuNigdy nie mieszaj przypalonego sosu albo zapiekanki, bo zepsujesz w ten sposób smak całej potrawy.Przełóż nie przypaloną część do innego naczynia i dodaj do niej kawałek suchego
chleba albo surowy
ziemniak, które likwidują smak przypalenizny.
Parówki nie pękająOto sposób żeby nie pękały
parówki podczas gotowania: zagotuj
wodę, zmniejsz ogień i wlej do wrzątku trochę
mleka. Włóż
parówki do wrzątku i trzymaj na małym ogniu dopóki się nie zagrzeją, nie dopuszczając do ich zagotowania.Chrupiąca
kiełbasaJeśli podczas pieczenia posypiesz
kiełbasę odrobiną
cukru, będzie wyjątkowo smaczna i chrupiąca.