Wykonanie
mąka [1.5 szklanki]
jajka [2 szt.]
mleko [2 szklanki]
kawa [3 łyżeczki] (rozpuszczalna)
kakao [4 łyżki] (czubate - rozpuszczalne)
sól [1 szczypta]
serek homogenizowany [0.5 l] (np.
waniliowy )
olej (do smarowania patelni)Robimy ciasto naleśnikowe:
jajka należy rozbełtać, cały czas mieszając dodać
mleko, powoli
mąkę,
sól,
kawę rozpuszczalną i
kakao. Dokładnie wymieszać.Ciasto odstawiamy na 15min aż spęcznieje.Patelnie rozgrzewamy, cienko smarujemy
olejem. Wlewamy porcję ciasta równomiernie rozprowadzając je po całej patelni. Smażymy z 2 stron cienkie naleśniki.Przed podaniem nakładamy na każdy placek po 2 czubate łyżeczki
serka, składamy np w kopertę, jak krokieta, rulonik, co nam przyjdzie do głowy.Podając można z wierzchu posypać naleśniki odrobiną
kakao albo startą na małych oczkach
czekoladą.
