Wykonanie

Składniki na 1 dużą porcję:2
jaja2 płaskie łyżki
odtłuszczonego mleka w proszkuokoło 4 cm białej części
pora60 g
wędzonego łososia2 łyżki
wody4
suszone pomidory2 łyżki
oliwy2 płaskie łyżki wiórków
sera o obniżonej zawartości tłuszczu
pieprz do smaku2 łyżki
oliwy rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojony w paseczki
por. Po chwili dodać do niego pokrojone,
suszone pomidory. Chwilę posmażyć i zdjąć z ognia.Do miski wbić
jaja, dodać
mleko w proszku,
wodę i
pieprz. Wszystko dobrze wymieszać trzepaczką.Małe naczynie żaroodporne (można użyć patelni, na której smażony był
por i
pomidory, jeśli tylko nadaje się do pieczenia w piekarniku) delikatnie smarujemy
oliwą, wykładamy na dno
pora i
pomidory oraz porwanego w niewielkie części
łososia. Wszystko zalewamy masą jajeczną i posypujemy
serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st na 8-10 minut - do momentu ścięcia się masy.Fritaty nie solimy, ponieważ
łosoś jest wystarczająco słony. Potrawa smakuje na ciepło i na zimno.