ßßß Cookit - przepis na Fritata z wędzonego łososia

Fritata z wędzonego łososia

nazwa

Wykonanie

Składniki na 1 dużą porcję:
2 jaja
2 płaskie łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
około 4 cm białej części pora
60 g wędzonego łososia
2 łyżki wody
4 suszone pomidory
2 łyżki oliwy
2 płaskie łyżki wiórków sera o obniżonej zawartości tłuszczu
pieprz do smaku
2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojony w paseczki por. Po chwili dodać do niego pokrojone, suszone pomidory. Chwilę posmażyć i zdjąć z ognia.
Do miski wbić jaja, dodać mleko w proszku, wodę i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać trzepaczką.
Małe naczynie żaroodporne (można użyć patelni, na której smażony był por i pomidory, jeśli tylko nadaje się do pieczenia w piekarniku) delikatnie smarujemy oliwą, wykładamy na dno pora i pomidory oraz porwanego w niewielkie części łososia. Wszystko zalewamy masą jajeczną i posypujemy serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st na 8-10 minut - do momentu ścięcia się masy.
Fritaty nie solimy, ponieważ łosoś jest wystarczająco słony. Potrawa smakuje na ciepło i na zimno.
Źródło:http://siostry-fit.blogspot.com/2014/01/fritata-z-wedzonego-ososia.html