Wykonanie

Mięso i
słoninę kroimy w kawałki ok 2-3 cm , tak by było łatwiej je zmielić . Zostawiamy w lodówce na kilka godzin . Następnie mielimy
słoninę a
potem mięso na sitku nr 8 . Jelita wieprzowe moczymy w letniej wodzie min 1 godzinę a najlepiej przez całą noc .Do zmielonego
mięsa dodajemy posiekany
czosnek ,
majeranek ,
sól,
pieprz ,
majeranek i rozdrobnione
ziele angielskie .Dolewamy bardzo zimną
wodę i mieszamy 15-30 min . Następnie
mięso wkładamy do lodówki , by
przyprawy połączyły się z
mięsem .Na końcówkę do napełniania
kiełbasy naciągamy delikatnie jelito . Włączamy maszynkę zaczynamy napełniać jelito . Wyłączmy , wyciskamy powietrze , które zbiera się na początku jelita i zawiązujemy . Napełniamy jelito do końca pozostawiając trochę luzu ,by przy skręcaniu kiełbasek nie popękało .
Kiełbaskę możemy zamrozić surową lub parzyć .Parzymy w gorącej wodzie nie może przekroczyć 80 C bo
kiełbasa stanie się sucha i twardo . Parzymy ok 20-30 min. ( 80 C ma
woda zagotowana w elektrycznym czajniku , wystarczy
potem zmniejszyć gaz do min i nie doprowadzić
wody do zagotowania )


PRZEPISY WIELKANOCNE :POLĘDWICZKA DOJRZEWAJĄCA

BARSZCZ BIAŁY

BABKA CYTRYNOWA Z
MALINAMI
MAZUREK
BAKALIOWY
SAŁATKA JARZYNOWA

DOMOWE
MASŁO ŚMIETANKOWE
MLECZNA KANAPKA

BABKA ZIEMNIACZANA