ßßß
Dziś piekłam nowy chlebek pistacjowy . A to z tej okazji , że w Lidlu pojawiła się oliwa pistacjowa .Chlebek fajnie smakuje z dżemem ale także z serem pleśniowym , bo jak wszystkim wiadomo orzechy i ser to świetne połączenie .SKŁADNIKI:1/2 kg mąki1 opakowanie suchych drożdży1/2 łyżeczki soli2 łyżki oliwy pistacjowej2 garści pistacji1 kubek ciepłej wody
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy .Ja używam łyżki , ale można zrobić to mikserem .
Kiedy ciasto będzie elastyczne formujemy kulę ,przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia .
Po ok 1/2 godz. wyrabiamy ciasto ponownie .Formę do pieczenia lub garnek smarujemy oliwą i posypujemy mąką .
Umieszczamy w garnku ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia .Ciasto posypujemy lekko mąką by w czasie wyrastania nie przywarłodo formy .Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 C przez ok 50 min .