Wykonanie

Dziś piekłam nowy chlebek
pistacjowy . A to z tej okazji , że w Lidlu pojawiła się
oliwa pistacjowa .Chlebek fajnie smakuje z
dżemem ale także z
serem pleśniowym , bo jak wszystkim wiadomo
orzechy i
ser to świetne połączenie .SKŁADNIKI:1/2 kg
mąki1 opakowanie suchych
drożdży1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy pistacjowej2 garści
pistacji1 kubek ciepłej
wody

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy .Ja używam łyżki , ale można zrobić to mikserem .

Kiedy ciasto będzie elastyczne formujemy kulę ,przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia .

Po ok 1/2 godz. wyrabiamy ciasto ponownie .Formę do pieczenia lub garnek smarujemy
oliwą i posypujemy
mąką .

Umieszczamy w garnku ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia .Ciasto posypujemy lekko
mąką by w czasie wyrastania nie przywarłodo formy .Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 C przez ok 50 min .