Wykonanie

Tradycyjna włoska przekąska bruschetta to propozycja na dzisiejszą kolację , sprawdza się również jako przystawka na imprezach . Jest pyszna i wszystkim smakuje i do tego bardzo ładnie się prezentuje .
Bagietkaoliwa z oliwekpomidory o smaku
pomidora - czyli nie nadają się te z supermarketów które smakują jak
ziemniaki , albo w ogóle nie smakująząbek
czosnkuświeża
bazyliastarty
ostry ser żółty lub
mozarellakilka czarnych
oliwek lub zielonych
Bagietkę kroimy w plasterki ok 1 cm .
Pomidory obieramy ze skórki / ułatwi nam to zanurzenie ich we wrzątku na kilka sekund/ Kroimy je następnie w drobną kostkę i przekładamy do miseczki .
Czosnek kroimy drobno lub ścieramy na tarce , dodajemy do
pomidorów . Doprawiamy
pomidory solą , świeżo mielonym
pieprzem i posiekaną
bazylią . Dolewamy odrobinę dobrej
oliwy - mieszamy .Masę wykładamy na kromki
bagietki , dekorujemy
oliwkami , posypujemy
serem i zapiekamy klika minut w piekarniku nagrzanym do 250 C aż
ser się rozpuści .