ßßß Cookit - przepis na CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

nazwa

Wykonanie

Ciasto marchewkowe "chodziło" mi po głowie od dłuższego czasu. Ostateczny impuls do działania dała mi Ewelina (jej świetny blog znajdziecie tutaj). Ciasto jest pyszne, w stylu amerykańskim- wilgotne, raczej ciężkie. Świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak i na drugi dzień (więcej nie udało nam się wytrzymać ;) O jego popularności może świadczyć też to, że na życzenie B, będę je piekła drugi raz w tym tygodniu (i tylko zdrowy rozsądek powstrzymywał nas od trzeciego pieczenia :). Ciasto marchewkowe jest proste, a najwięcej czasu zajmuje tarcie marchewki. Przepis pochodzi ze strony Marthy Stewart.
SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 26 cm)
niecałe 0.5 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
1.5 szklanki mąki pszennej
1.5 łyżeczki sody
1.5 łyżeczki cynamonu
0.5 łyżeczki soli
3 jajka
0.75 szklanki białego cukru
0.5 szklanki brązowego cukru
0.5 szklanki jogurtu naturalnego
3 duże marchewki
Marchewkę obrać i utrzeć na tarce (nie musi być drobno utarta). Mąkę wymieszać z sodą, solą i cynamonem. W misce delikatnie rozbić jajka, dodać cukier, utrzeć. Dolać jogurt naturalny i olej, wymieszać. Suche składniki wymieszać z mieszaniną mokrych, na koniec dodając utartą marchewkę. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 C (termoobieg) 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub białym lukrem.
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2013/05/ciasto-marchewkowe.html