Wykonanie
Odkąd parę lat temu w mojej kuchni pojawił się blender, zwykłe zupy zaczęły być zupami kremami. Oczywiście nie
będę robić kremu z krupniku czy "świętej ogórkowej" mojej Mamy (naprawdę pyszna), ale pozostałe
czemu nie? :) Dodatek
papryczki chilli sprawia, że zupa świetnie rozgrzewa i przyjemnie piecze w
język. Przygotowanie jej (gdy mamy gotowy
bulion lub ekologiczne kostki
bulionowe) jest naprawdę szybkie. Bardzo dobrze smakuje z grzankami czy po prostu świeżym
pieczywem. U mnie z jeszcze ciepłą foccacią (przepis tutaj).SKŁADNIKI:1 litr
bulionu2
cebule6
ziemniaków1
papryczka chillioliwa z oliweksól,
pieprz,
słodka paprykaCebulę obrać, pokroić w kostkę. Papryczkę oczyścić z nasion, pokroić w paski.
Cebulę i papryczkę podsmażyć na
oliwie. Dodać obrane, pokrojone w kostkę
ziemniaki, smażyć 2-3 minuty. Zalać
bulionem, gotować na małym ogniu, aż zmiękną
ziemniaki (około 15 minut). Zmiksować blenderem. Dodać
przyprawy do smaku. Podawać z grzankami,
pieczywem.Smacznego :)