ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony na zakwasie buraczanym

Barszcz czerwony na zakwasie buraczanym

nazwa

Wykonanie

https://www.facebook.com/CiastaTortyUrocztstosci
Zakwas;
1 łyżka soli
1 kromka zwykłego razowego chleba
Buraki myjemy , obieramy, kroimy w plastry. Wodę gotujemy dodajemy
sól i lekko studzimy. Pokrojone burki wkładamy do garnka /najlepiej
kamiennego/ dodajemy czosnek i chleb razowy, zalewamy letnią
wodą. Odstawiamy na 2 – 3 dni w ciepłe miejsce. Przed wykorzystaniem
zakwas przecedzić. Przy robieniu zakwasu powstaje piana, którą najlepiej
jest usunąć aby nie pojawiła się pleśń.
cukier
4 szklanki zakwasu buraczanego
Grzyby moczymy około 1 godziny i gotujemy w tej samej wodzie przez
30 minut. Wywar z grzybów cedzimy. Grzyby zostawiamy do wykonania
nadzienia do uszek.
Buraki i włoszczyznę obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę lub paski,
Zalewamy 2 l wody i gotujemy do miękkości. Po zagotowaniu dodajemy
trochę soku z cytryna i cukru. Po około 30 minutach odstawiamy
do wystudzenia. Letni wywar cedzimy dodajemy wywar z grzybów,
kwas buraczany i roztarty czosnek. Przyprawiamy solą pieprzem sokiem z cytryny do smaku. Odstawiamy aby smaki dobrze się połączyły.
Przed podaniem barszcz podgrzewamy uważając aby się nie zagotował.
Przepis na uszka znajdziecie w poście Tradycyjny barszczyk wigilijny z uszkami
Smacznego
Zapraszam też do postu Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami
Źródło:http://dag5992.blogspot.com/2013/11/barszcz-czerwony-na-zakwasie-buraczanym.html