Wykonanie
https://www.facebook.com/CiastaTortyUrocztstosciZakwas;1 łyżka
soli1 kromka zwykłego
razowego chlebaBuraki myjemy , obieramy, kroimy w plastry.
Wodę gotujemy dodajemy
sól i lekko studzimy. Pokrojone
burki wkładamy do garnka /najlepiejkamiennego/ dodajemy
czosnek i
chleb razowy, zalewamy letnią
wodą. Odstawiamy na 2 – 3 dni w ciepłe miejsce. Przed wykorzystaniemzakwas przecedzić. Przy robieniu zakwasu powstaje piana, którą najlepiejjest usunąć aby nie pojawiła się pleśń.
cukier4 szklanki zakwasu buraczanego
Grzyby moczymy około 1 godziny i gotujemy w tej samej wodzie przez30 minut.
Wywar z
grzybów cedzimy.
Grzyby zostawiamy do wykonanianadzienia do uszek.
Buraki i
włoszczyznę obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę lub paski,Zalewamy 2 l
wody i gotujemy do miękkości. Po zagotowaniu dodajemytrochę
soku z cytryna i
cukru. Po około 30 minutach odstawiamydo wystudzenia. Letni
wywar cedzimy dodajemy
wywar z
grzybów,
kwas buraczany i roztarty
czosnek. Przyprawiamy
solą pieprzem sokiem z cytryny do smaku. Odstawiamy aby smaki dobrze się połączyły.Przed podaniem barszcz podgrzewamy uważając aby się nie zagotował.Przepis na uszka znajdziecie w
poście Tradycyjny barszczyk wigilijny z uszkamiSmacznegoZapraszam też do postu Wigilijne paszteciki z
kapustą i
grzybami