Wykonanie
KASZANKAWitam wszystkich którzy uwielbiają domowe wyroby , cenią niepowtarzalny smak i świeżośćwyrobów . Robiąc sami mamy pewność , że jemy produkty najwyższej jakości , dostosowanedo smaku naszych domowników .Z podanego przepisu uzyskacie od 6 do 7 kg swojskiej
kaszanki .

Składniki1,70 - 2 kg
kaszy gryczanej .1,50 kg ugotowanych( skórek ze
słoniny, płuca wieprzowe ,wątrobawieprzowa , skrawki
mięsa wieprzowego przerośnięte tłuszczem,
mięso z głowizny ).30 dag skwarek z podgardla .50 dag sparzonej
krwi wieprzowej.Rosół z gotowanego
mięsa około 2,5 do 3 l .
Przyprawy1,5 dag
pieprzu , może być mieszany
pieprz czarny z
pieprzemziołowym lub sam
pieprz czarny mielony .1,5 łyżki
soli .2 łyżki
przyprawy typu
Vegeta .1 dag
majeranku .6-8 zmielonych ziaren
ziela angielskiego .1 łyżka
gałki muszkatałowej .4-5 ząbków
czosnku zmiarzdżonych w wyciskarce do
czosnku .Ugotowane do miękkości
mięso i skórki mielimy przez maszynkę na sitku z otworami nr 5-8 mm .Mielimy także ugotowaną krew .Do gotującego się rosołu wsypujemy
kaszę i gotujemy około 10 minut .Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem z
przyprawami.Mieszać możemy wszystko ciepłe nie trzeba czekać aż po szczególneskładniki wystygną .Oczywiście ilość przypraw możemy zmieniać dowolnie i dostosowaćdo swojego smaku.Tak przygotowaną masą napełniamy osłonki naturalne bądź sztuczne.Do napełniania wykorzystujemy maszynkę do mielenia z końcówkądo
kiełbas .
Kaszankę parzymy około 15 minut w osolonej wodzie . Temperatura
wody 85 - 75 stopni C . Sprawdzamy żeby
woda nie wrzała , jeżelijest za gorąca to dolewamy zimnej
wody .Po 15 minutach wyjmujemy
kaszankę i wkładamy na około 10 minutdo zimnej
wody . Następnie wyjmujemy i układamy na tacach docałkowitego wystudzenia .SMACZNEGO !!!!!!