Wykonanie
Witajcie. Dzisiaj dowiecie się jak proste jest zrobienie ciasta na pierogi.Jest sezon
truskawek , zaczynają się
jagody . Jak wspaniale będą smakowały zawinięte w miękkieciasto. Takie pierogi polane słodką
śmietanką to rozkosz dla podniebienia.Będzie nam potrzebne :500g
mąki ( z tej ilości zrobimy około 50 - 60 pierogów jeżeli krążki będziemy wykrajać szklanką),około 1,1/2 szklanki bardzo ciepłej
wody,1/4 łyżeczki
soli .Jeżeli ktoś woli troszkę twardsze ciasto może dodać 1
żółtko.Pamiętajcie żeby
woda nie była zbyt gorąca ( nie wrzątek) , bo ciasto się zaparzy i trudno będzie je ugotować. W środku będzie miało posmak surowego ciasta .
Mąkę wymieszaną z
solą zalewamy powoli bardzo ciepłą
wodą . Ciasto ma być luźne , dającesię łatwo zagnieść ale nie może po wyrobieniu lepić się do rąk . Ilość
wody tak naprawdę zależyod suchości
mąki . Można użyć mniej niż podaję lub jeżeli
mąka jest bardzo sucha więcej
wody.Jeżeli przez przypadek nalało się Wam za dużo
wody to po prosu dosypcie trochę
mąki.Ciasto musi być dobrze zagniecione , po przekrojeniu pokazują się pęcherzyki powietrza w cieście.Dobrze wyrobione , luźne ciasto pozostawcie na 15 minut , przykrywając je czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym.Sposób lepienia pierogów :Możecie kroić po kawałku ciasta , formować z niego wałeczek taki jak na kopytka i kroić go nadowolnej wielkości kawałki , które rozwałkujecie na placuszki a w nie nałożycie dowolny farsz lub
owoce i zlepicie brzegi. Brzegi muszą być dobrze zlepione żeby po wrzuceniu do
wody pieroginie pękały. Jeżeli zrobicie luźne ciasto to nie będzie z tym problemu.Drugi sposób to rozwałkować ciasto na duże placki z których szklanką lub okrągłą foremkąmożna wykrajać krążki, na nie nakładać farsz i zlepiać brzegi pierogów .Pierogi wrzucamy na gotującą , osoloną
wodę z dodatkiem 2 łyżek
oleju. Gotujemy w zależnościod wielkości pierogów , od wypłynięcia 5 - 7 minut . Łyżką cedzakową odławiamy ugotowane pierogi i albo wrzucamy je na chwilę do zimnej
wody , żeby je zahartować , albo wyjmujemygorące na tace i po lekkim przestudzeniu przekręcamy na drugą stronę żeby wystygły .Po ostudzeniu i możemy kłaść jeden na drugi i już się nie zlepią . Nie polecam oblewania pierogów
olejem żeby się nie przylepiały do siebie .Najsmaczniejsze są pierogi podawane od razu po ugotowaniu . Jednak wiadomo że nie wszyscydomownicy wracają o tej samej
porze.Nie które pierogi ( z
mięsem , z
kapustą , ruskie ) są bardzo smaczne odsmażane.Zimne pierogi możecie przed podaniem wrzucić na chwilę do wrzącej
wody i będą jak świeże .Pamiętajcie żeby po wypłynięciu pierogów
woda w garnku nie bałwaniła się , tylko lekko gotowała,Ciekawe jak będą Wam smakowały pierogi . Podzielcie się wrażeniami.