Wykonanie
Ta zapiekanka makaronowa to kolejne danie, w które trzeba włożyć nieco więcej pracy i jego przygotowanie nie jest tak szybkie ale za to bardzo proste. Do zapiekanki użyłam
makaronu pełnoziarnistego, warzyw takich jakie akurat miałam plus
żółty ser,
śmietana i duża ilość przypraw, zwłaszcza
ziół prowansalskich. Danie to można dowolnie modyfikować ale mi połączenie składników tu przedstawionych odpowiada idealnie :)Składniki:1 opakowanie
makaronu pełnoziarnistego (400g)1 opakowanie
pieczarek1 duży
brokuł2
zielone papryki2
cebule2 ząbki
czosnkukostka
sera (ilość wg uznania)1 duża
śmietana 18% (400g)
masło (do smażenia)
zioła prowansalskiepieprzsólW pierwszej kolejności gotujemy
makaron al dente. Ja użyłam kokardek Lubelli z pełnego ziarna ale może to być też inny rodzaj.
Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie parzymy
brokuła i odstawiamy do ostygnięcia.
Pieczarki kroimy w cienkie plastry,
paprykę w kostkę,
cebulę w piórka,
brokuły po ostygnięciu kroimy w mniejsze różyczki i wyciskamy
czosnek. Rozgrzewamy patelnię i roztapiamy na niej
masło. Następnie wykładamy na nią przygotowane wcześniej warzywa i podsmażamy i dusimy na małym ogniu przez kilka minut. W międzyczasie ścieramy
żółty ser na tarce, pilnując żeby warzywa się nie przypaliły. Kiedy warzywa na patelni są już miękkie i puściły trochę soku dodajemy do tej mieszanki
śmietanę i porządnie przyprawiamy
ziołami prowansalskimi,
pieprzem i
solą. Na wcześniej przygotowany
makaron kładziemy starty
żółty ser i zalewamy całość równomiernie warzywami ze
śmietaną. Zamykamy naczynie żaroodporne i wstawiamy je do piekarnika na 180st. C na 20 minut. Po tym czasie danie jest gotowe. Smacznego! :)