ßßß

Uwielbiam pesto ale jak dotąd miałam do czynienia głównie z tym z bazylii. Jako że miałam spory zapas rukoli postanowiłam wypróbować przepis na pesto właśnie na jej bazie. Przyznam szczerze, że ma ono specyficzny smak, trochę ostry i nie każdemu musi smakować - jak dla mnie jest okej ale nie zachwyciłam się, wolę jednak bazyliową klasykę.Przepis pochodzi oczywiście po raz kolejny ze strony Olgi Smile :)Składniki:opakowanie rukoli3/4 szklanki pestek ze słonecznika1 łyżka miodu150ml oliwy2 ząbki czosnku1 łyżeczka soliPracę zaczynamy od rozdrobnienia pestek ze słonecznika w blenderze. Następnie dodajemy rukolę, oliwę, sól, czosnek i miód i dalej blendujemy wszystko razem. Po uzyskaniu jednolitej masy przekładamy pesto do słoika i trzymamy w lodówce. Jeśli chodzi o konsumpcję to idealnie nadaje się ono jako dodatek do różnych potraw: makaronów, kanapek czy innych przekąsek. Mi smakuje ono podane na krakersach albo na kawałkach bagietki. Smacznego :)