Wykonanie
Tym razem coś dla wielbicieli
masła z
orzechów ziemnych...teraz z gotowym (kupionym) następnym razem może z własnoręcznie zrobionym :) Ciekawy smak
ciasteczek, można je długo przechowywać, jeśli nie znikną ;)Z podanych przeze mnie składników wychodzi około 30
ciasteczek.

Składniki:100 g
cukru,100 g
brązowego cukru,100 g
masła z
orzechów ziemnych,115 g
masła,
laska wanilii,2
jajka,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,szczypta
soli,320 g
mąki,6-7 łyżek
dżemu jagodowego,Wymieszaj
cukier brązowy z
białym cukrem. Wymieszaj
masło,
masło orzechowe i
cukier , aż masa będzie gładka.
Laskę wanilii przekrój wzdłuż i zeskrob nasionka nożem . Ubij
jajka z
wanilią,
proszkiem do pieczenia i
solą. Wymieszaj mieszaninę jaj z mieszaniną
masła orzechowego, dodaj
mąkę do ciasta. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia w prostokąt o grubości 15 mm i wytnij 4 równe prostokąty. Zamroź plastry ciasta około 10 minut.Rozgrzej piekarnik do 170ºC.

Połóż pasek ciasta-posmaruj go
dżemem, tak postępuj z 3 paskami i układaj jeden na drugim.Ostatni pozostaje bez
dżemu.Wstaw blachę z
ciastem na około 15 minut do zamrażarki następnie p okrój w plasterki o grubości około 15 milimetrów.Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 25 minut na złoty kolor .Źródło przepisu:program tv.