Wykonanie
Szybkie i proste danie...nie da się go zepsuć ;) zapraszam
Składniki:1 kg
ziemniaków,
sól,
pieprz do smaku,600 gram
dorsza,4 ładne
cykorie,1
cytryna,45 gram
masła,150 ml
śmietany (lub więcej),1 łyżka
musztardy,1/2 łyżki
miodu,1.
Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie z
solą do miękkości .2. Osusz
filety dorsza ręcznikiem kuchennym pokrój na równe kawałki. Posyp
solą i
pieprzem.3. Wytnij twarde rdzenie z
cykorii . Wyciśnij pół
cytryny a drugą połowę pokrój w kliny . Rozgrzej
masło. Smaż
ryby po 2-3 minuty z każdej strony .
4. Zdejmij
rybę z patelni, następnie wrzuć
cykorię i smaż przez 3 minuty na dużym ogniu . Dodaj
sok z cytryny ,
śmietanę,
musztardę,
miód i gotuj przez 1 minutę .
5.Na talerzach ułóż po kawałku
ryby,
ziemniaki i
cykorię z sosem do każdej porcji podaj
cytrynę pokrojoną w kliny.Smacznego;)