Wykonanie
Każdy pewnie już próbował słodkich
ziemniaków, dziś nadeszła moja kolej.
Robiąc zakupy wpadły mi w oko
bataty, pomyślałam może nadszedł właśnie czas na ich wypróbowanie...wylądowały w koszyku. W domu dopiero zaczęłam się zastanawiać jak je przygotować.Chciałam, żeby obiad wyszedł w miarę szybko, przecież po powrocie z pracy chce się jeść ;) postanowiłam je wstępnie podgotować, a później podpiec w piekarniku.Składniki na 4 porcje:800 gram słodkich
ziemniaków400 gram
zielonej fasolki szparagowej (ja użyłam mrożonej),1
por,4
marchewki,pęczek
szczypiorku,4
filety ryby (u mnie tilapia),1 łyżka sambalu badjak1.Obrałam
ziemniaki i pokroiłam grube słupki i podgotowałam.
Następnie odsączyłam i wyłożyłam na blachę, piekłam 10 minut w 190 stopniach.
2.
Por pokroiłam w krążki,
marchew w słupki i posiekałam również
szczypior.
Warzywa wraz z
fasolką szparagową wyłożyłam na folię aluminiową, na nich ułożyłam
rybę, którą doprawiłam
solą i posmarowałam sambalem i polałam
oliwą z oliwek.Następnie zawinęłam folię w pakieciki i piekłam 15 minut w piekarniku o temperaturze 190.3. Podałam ze słodkimi
ziemniakami.
Potrawa mi smakowała, ale jednak wolę nasze
ziemniaki.Być może mój sposób ich przygotowania pozostawiał wiele do życzenia, no cóż tak czy siak zniknęły z talerza ;)