Wykonanie
Może jestem mało oryginalna ale moja rodzina uwielbia krupniki. Już kilka lat temu znalazłam przepis na krupnik ze
szczawiem ale wciąż brakowało mi świeżego , żeby go wypróbować. Mój własny
szczaw wyrósł dość ładnie dlatego też mogłam sobie pozwolić na popełnienie tego przepisu. Receptura wydaje się być zwykłym krupnikiem ale dodatek szczawiu nadaje tej zupce unikalnego charakteru.- 1 , 5-2 l rosołu- 150 g
kaszy jęczmiennej- 6-7
ziemniaków- garść szczawiu ( świeżego)- 2
marchewki-
por ( biała część)Rosół zagotowujemy i wrzucamy do niego pokrojoną w kostkę
marchewkę.
Kaszę płuczemy ( ja to robię na sicie) ,
ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Por kroimy w cienkie plasterki. Kiedy
marchew troche zmięknie dorzucamy
pora,
kasze i
ziemniaki. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy posiekaną
natkę i posiekany
szczaw. Chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku.