ßßß
Pyszna i łatwa w wykonaniu rolada, wyszperana u Anyżkowo,przypominająca w smaku znany nam batonik kokosowy :)Składniki na biszkopt:4 jajka3/4 szkl. cukru1/2 szkl. mąki60 g stopionego masła lub oleju3 łyżki gorzkiego kakaoBiałka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania należy stopniowo dodawać cukier. Ciągle trzepiąc dodawać po jednym żółtku. Dodać masło i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 15 min. w temp. 180 st.C. Biszkopt zwinąć w roladę wraz ze ściereczką i pozostawić do ostygnięcia.Składniki na krem kokosowy :3 szkl. mleka1/4 szkl. cukru1 budyń śmietankowy200 g masła200 g wiórków kokosowychW garnku zagotować 2,5 szkl. mleka, wsypać cukier i wiórki. Gotować 10 minut. Dodać pokrojone masło i wymieszać. W reszcie mleka wymieszać budyń i dodać do gorącej masy kokosowej. Podgrzewać aż do zgęstnienia. Ostudzoną masą posmarować biszkopt.Wierzch dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce min. 3 godz.Smacznego!