ßßß
Uwielbiam ciasto drożdżowe... pyszne, puszyste, takie domowe, a przede wszystkim proste w wykonaniu. Sekret tkwi w dobrze wyrobionym cieście... a z dodatkiem cynamonu wprost idealne na kolację do mleka lub popołudniowej kawy.Ciasto drożdżowe:220 g mleka40 g świeżych drożdży100 g cukru500 g mąki80 g miękkiego masła lub oleju rzepakowego1 jajko1/2 łyżeczki soliopakowanie mielonego cynamonuMleko podgrzać, dodać drożdże i cukier. Wymieszać, żeby drożdże się rozpuściły.Dodać jajko, miękką margarynę i mąkę. Zagnieść ciasto do momentu, aż przestanie się kleić, podsypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość delikatnie rozwałkować na prostokąt o 30x40cm. Posypać obficie cynamonem* i zwinąć jak makowiec. Podkładając nitkę pod rulon, poprzecinać** ciasto na 12 części. Ułożyć w blisko siebie*** w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawijasami go góry. Piec w 180 st.C przez 40 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić. Ciasto można kroić na kawałki lub odrywać ślimaki.*cynamon wymieszałam z dodatkiem 1/3 szkl. cukru, ale jeśli ktoś nie przepada za zbyt słodkim drożdżowym, cukier można pominąć.** dzięki tej metodzie nie miażdżymy ciasta jak przy krojeniu nożem. Krążki są idealnie pocięte.*** można również układać ślimaki w dużych odstępach, wtedy będziemy mieć bułeczki.