Wykonanie

Uwielbiam
ciasto drożdżowe... pyszne, puszyste, takie domowe, a przede wszystkim proste w wykonaniu. Sekret tkwi w dobrze wyrobionym cieście... a z dodatkiem
cynamonu wprost idealne na kolację do
mleka lub popołudniowej
kawy.
Ciasto drożdżowe:220 g
mleka40 g świeżych
drożdży100 g
cukru500 g
mąki80 g miękkiego
masła lub
oleju rzepakowego1
jajko1/2 łyżeczki
soliopakowanie mielonego
cynamonuMleko podgrzać, dodać
drożdże i
cukier. Wymieszać, żeby
drożdże się rozpuściły.Dodać
jajko,
miękką margarynę i
mąkę. Zagnieść ciasto do momentu, aż przestanie się kleić, podsypać
mąką i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość delikatnie rozwałkować na prostokąt o 30x40cm. Posypać obficie
cynamonem* i zwinąć jak makowiec. Podkładając nitkę pod rulon, poprzecinać** ciasto na 12 części. Ułożyć w blisko siebie*** w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawijasami go góry. Piec w 180 st.C przez 40 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić. Ciasto można kroić na kawałki lub odrywać
ślimaki.*
cynamon wymieszałam z dodatkiem 1/3 szkl.
cukru, ale jeśli ktoś nie przepada za zbyt słodkim
drożdżowym,
cukier można pominąć.** dzięki tej metodzie nie miażdżymy ciasta jak przy krojeniu nożem. Krążki są idealnie pocięte.*** można również układać
ślimaki w dużych odstępach, wtedy będziemy
mieć bułeczki.