Wykonanie

Dzięki uprzejmości portalom Urodaizdrowie.pl i Pokochaj
olej rzepakowy kilka tygodni temu otrzymałam do testowania
olej rzepakowy wraz z shakerem do dresingów.
Olej rzepakowy, znany jest na całym świecie, ale bardzo nie doceniany.Oto kilka informacji o
oleju rzepakowym:Bogate źródło deficytowego Omega-3
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, z których najbardziej cenne są Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe Omega-6 i Omega-3. W naszej diecie deficytowym składnikiem są kwasy Omega-3, dlatego w przypadku mieszkańców naszej szerokości geograficznej nacisk kładzie się na zwiększenie spożycia produktów, będących bogatym źródłem tych składników. Do takich produktów należy
olej rzepakowy, który wyróżnia się największą zawartością kwasów tłuszczowych Omega-3 spośród
tłuszczów roślinnych (10-krotnie większą niż w przypadku
oliwy z oliwek).Optymalny skład kwasów tłuszczowych
Olej rzepakowy cechuje się nie tylko dużą zawartością wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3, ale także idealną z punktu widzenia potrzeb żywieniowych proporcją tych składników, tj. 2:1. Ten optymalny stosunek kwasów tłuszczowych jest charakterystyczny dla diety śródziemnomorskiej, która zakłada ograniczenie spożycia kwasów Omega-6 przy jednoczesnym zwiększeniu stężenia Omega-3. W przypadku
oliwy z oliwek, z racji dużo mniejszej niż w przypadku
oleju rzepakowego zawartości kwasów Omega-3, stosunek kwasów tłuszczowych nie jest już tak korzystny, gdyż wynosi 9:1.

Przewaga
oleju rzepakowego uwidacznia się także w zakresie niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki te oddziałują negatywnie na organizm, zwiększając ryzyko chorób układu
sercowo – naczyniowego.
Olej rzepakowy wyróżnia się najmniejszą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych spośród wszystkich
tłuszczów roślinnych. Wyjątkiem nie pozostaje tutaj
oliwa z oliwek, która cechuje się dwukrotnie większą zawartością niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych niż ma to miejsce w przypadku
oleju rzepakowego.Przewaga „oliwy Północy”Ze względu na wysoką, najbardziej zbliżoną do
oliwy z oliwek zawartość kwasu oleinowego,
olej rzepakowy bywa nazywany „oliwą Północy”. To określenie poza przypisaniem olejowi rzepakowemu równej wartości co
oliwie z oliwek, akcentuje lepsze dostosowanie właściwości polskiego surowca do warunków naszej szerokości geograficznej (większa zawartość deficytowych kwasów Omega-3).Z analizy składu poszczególnych
tłuszczów roślinnych wynika, że to
olej rzepakowy jest produktem o najkorzystniejszych z punktu widzenia potrzeb żywieniowych człowieka właściwościach. Optymalna proporcja NNKT, najniższa zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, a także wysoka, zbliżona do
oliwy z oliwek, zawartość kwasu oleinowego, przesądzają o przewadze
oleju rzepakowego nad innymi
tłuszczami roślinnymi.Celem kampanii „Pokochaj
olej rzepakowy” jest podniesienie świadomości konsumentów na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych
oleju rzepakowego oraz jego znaczenia w codziennej diecie i profilaktyce zdrowotnej. Badania postrzegania
oleju rzepakowego na tle innych
olejów roślinnych przeprowadzone na reprezentatywnej próbie
polskich i łotewskich konsumentów pokazują, że
olej rzepakowy, zwany „oliwą północy”, jest nie doceniany, a wiedza na temat jego walorów odżywczych, doskonałego składu i kulinarnych zalet bardzo powierzchowna i niepełna.

Wyżej wspomniany
olej rzepakowy wykorzystywałam w przygotowaniu:1. domowego
majonezu2.
makaronu tradycyjnego3.
drożdżowych ślimaków z
cynamonem4. do smażenia
jajek sadzonych, jajecznicy5. do duszenia warzyw6. do surówek7. spożywałam
olej rzepakowy żując na czczo 1 łyżkę
oleju w ustach ok.20 min. co sprzyja odtruwaniu i oczyszczaniu organizmu.
Olej rzepakowy może być używany do:* smażenia* pieczenia* na surowo - do
sosów, surówek lub jako baza domowych
majonezów.* idealnie sprawdza się w przygotowywaniu słodkich wypieków, zastępując roztopione
masło.Ogólnie
olej bardzo mi smakuje. Po dłuższym ssaniu
oleju dopiero czuje się jego smak. Jest neutralny, ale i lekko słodkawy. Śmiało
mogę powiedzieć, że ten
olej, moim zdaniem, jest najbardziej uniwersalny w stosowaniu, nie zmienia smaku potraw, co jest bardzo ważne dla mnie.Chociaż
olej rzepakowy od początku gości w mojej kuchni, w parze z
oliwą z oliwek, nigdy nie przywiązywałam wagi do jego właściwości i wartości odżywczych.Shaker to rewelacyjna sprawa do przygotowania szybkich dresingów,
sosów czy roztrzepania
jajek na omlet czy jajecznicę. Po prostu wkładamy co potrzeba i potrząsamy, aż wszystkie składniki się połączą ;)

Bardzo się cieszę, że mogłam testować dla Was
olej rzepakowy od