ßßß
Składniki:2 jajka300 ml śmietanki kremówki100 g cukru1 łyżka przegotowanej wodyDodatki:1 łyżka kawy rozpuszczalnejpół czekolady z orzechami1 łyżka esencji waniliowej (w słoiczku zalałam spirytusem jedną laskę wanilii, służy mi zamiast aromatu do ciast)
Białka ubiłam na sztywno z 50g cukru. W drugiej misce ubiłam śmietankę. W trzeciej utarłam żółtka z resztą cukru i wodą. Całość delikatnie wymieszałam i podzieliłam na trzy pojemniki. Do pierwszego dodałam kawę, do drugiego waniliową esencję, do trzeciego startą czekoladę. Włożyłam do zamrażarki i co godzinę wyjmowałam aby zmiksować lody. Powtórzyłam to trzy razy. Dzięki temu lody się nie "zważą", czyli nie będą miały zamrożonych kryształków wody. Odczekałam 12 godzin aż będą twarde. Okazało się, że smakują nawet lepiej niż te ze sklepu a do tego znam ich skład. W przyszłości poeksperymentuję z owocami. Jestem pewna, że będą równie dobre.