ßßß Cookit - przepis na cykoria owinięta boczkiem w delikatnym sosie serowym

cykoria owinięta boczkiem w delikatnym sosie serowym

nazwa

Wykonanie

Do cykorii mój stosunek był obojętny. Nie miałam pomysłu na nią i nie specjalnie chciałam go znaleźć.
A. wysłał mi maila w pracy. Był to link do artykułu o zdrowotnych zaletach cykorii.
Odpisałam: Ale, że co?
Odpowiedź przyszła szybko: Będę go zjadł!
No to masz babo placek. A raczej, masz babo cykorię. Nie wiem o cykorii nic a tym bardziej z czym pasowałaby najbardziej. Wujek Google też wcale nie okazał się pomocny bo większość przepisów była na sałatki a to trochę za mało aby nakarmić A. W domu sięgnęłam do półki z książkami i gazetami o gotowaniu. Swoją drogą, zbiór już mam spory a i tak częściej szukam pomysłów w Internecie. Przejrzałam okładkę jednego z numerów "Soli i pieprzu". Znalazłam nagłówek: "Pyszna cykoria - zapiekana, duszona i na surowo". Zajrzałam do środka i oczom moim ukazało się bardzo smakowite zdjęcie i przepis na cykorię owiniętą boczkiem w delikatnym sosie serowym. Zakupiłam niezbędne składniki i zabrałam się do roboty.
Podaję oryginalny przepis na 4 porcje:
8 cykorii (kupiłam po jednym opakowaniu białej cykorii i radicchio)
1 łyżka soku z cytryny
60 g masła
1 łyżka mąki
75 ml mleka
100 g startego ementalera
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
16 plastrów surowego wędzonego boczku
75 g startego cheddara i goudy (u mnie sama gouda)
Cykorie oczyścić, umyć, przekroić wzdłuż na pół i wykroić głąby. Gotować około 5 minut w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Wyjąć i dokładnie osączyć. Masło roztopić. Podsmażyć mąkę. Wlać mleko i wymieszać. Gotować około 10 minut na małym ogniu. Do sosu wsypać ementaler i szczypiorek. Doprawić i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (z termoobiegiem 180 stopni). Cykorie owinąć boczkiem i włożyć do naczynia żaroodpornego. Polać sosem serowym i posypać resztą startego sera. Zapiekać około 10 minut.
Dodam tylko, że biała cykoria jest o wiele lepsza. Radicchio wyszło lekko gorzkawe. Dzięki temu daniu, odczarowałam cykorię w mojej kuchni. Jadłam i nie mogłam się nadziwić, że jest taka dobra. Przepis muszę zapamiętać bo na pewno go powtórzę.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/03/cykoria-owinieta-boczkiem-w-delikatnym.html