Wykonanie
Rzadko piekę w akademiku
pieczywo, ale skoro jest Smakowita, to postanowiłam pokombinować z nią. Bułeczki wyszły kruche, kojarzę jakby mama robiła kiedyś podobne. Początkowo myślałam, że nie wyjdą, nie urosły za bardzo,wydawały mi się zbite, ale
potem doszłam do wniosku, że takie właśnie ciasto jest dzięki użyciu Smakowitej. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, przekroiłam jedną i ucieszyłam się - jednak trochę urosły, bo miała bardzo ładne pęcherzyki powietrza :) Bułeczki są idealne na kanapki do szkoły/pracy, chociaż wychodzą nieco małe ;)
Składniki:280 g
mąki pszennej7 g
drożdży suszonych85 ml
mleka45 g Smakowitej Pajdy z
cebulką i
jabłkiem1 łyżeczka
cukru3/4 łyżeczki
soli1
jajkoWyrobienie ciasta w maszynie do
chleba: na dno maszyny dajemy mokre składniki,
potem suche, a na samą górę
drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i czekamy ;)Wyrobienie ciasta ręcznie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Smakowitą Pajdę można wcześniej rozpuścić.Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części i z każdej formujemy bułeczkę, jak najmniej zagniatając ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Nagrzewamy piekarnik do 190 st, smarujemy bułeczki
mlekiem i pieczemy 15 minut. enjoy c:Smakowita pajda zaskoczyła mnie całą sobą - smakiem, opakowaniem. Jest naprawdę dobra, a do tego ładnie i wygodnie podana.Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda .