Wykonanie
W czasie wakacji miałam mało... wakacji. A to sprzątanie domu, a to zajmowałam się małymi chłopakami (PRAWIE sama przyjemność ;P), a to zlecenia, a to projekty, a to reszta sesji. Ale na kilka dni udało mi się wyjechać na działkę razem z Olą. Na trzy dni zabrałyśmy ze sobą skrzynkę warzyw i wszystkie przejadłyśmy. Oprócz
pomidorów w
śmietanie, którymi żywiłyśmy się codziennie rano, przygotowałyśmy też faszerowane
bakłażany. Dzisiaj Wam je pokażę, ale tym razem bez zdjęcia. Dlaczego? Bo z filmem ;)Co prawda film taki trochę biedny, ale postanowiłam go pokazać i tak. Mam nadzieję, że się Wam spodoba :)Składniki:3 średnie
bakłażany500g
mięsa mielonego1 średnia
cebula6-8
pomidorów limapół szklanki surowego
ryżuświeży
tymianekodrobina
czerwonego winaser żółtysól,
pieprzRyż ugotować. My gotowałyśmy w głębokiej wodzie, do miękkości.
Cebulę pokroić w kostkę,
pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić.
Cebulę zeszklić, dodać
mięso, usmażyć i odparować. Dodać
pomidory, smażyć kilka minut, aż wypuszczą sok. Dodać ugotowany
ryż, doprawić, dodać
tymianek.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Piekarnik nagrzać do 200 st.
Bakłażany przekroić na pół, wydrążyć pestki. Połówki
bakłażanów faszerować, ułożyć na blasze i posypać
startym serem. Piec do zrumienienia
sera, ok. 30 minut. enjoy c: