Wykonanie
Tutaj
olej kujawski znakomicie zastąpił dodatek
czosnku. Smak
czosnku jest delikatnie wyczuwalny, więc danie będzie idealne, kiedy jedna osoba nie może obejść się bez
czosnku, a druga nie lubi kiedy jest go zbyt dużo. Kremowy sos dokładnie oblepia
makaron i smakuje naprawdę wyśmienicie :)

Składniki:250 g
pieczarek350-400g
makaronu spaghetti250 g
mascarpone150
boczku pokrojonego w kostkę
olej Kujawski z
czosnkiem i
bazylią1
cebulaCebulę pokroić w kostkę,
pieczarki w plasterki.
Makaron ugotować al dente. Wlać
olej na patelnię, wcześniej nim wstrząsając, aby kawałki
czosnku i
bazylii wypłynęły. Zeszklić
cebulę, dodać do niej
boczek i smażyć aż
boczek będzie chrupiący. Dodać
pieczarki i smażyć aż będą miękkie. Na koniec dodać
mascarpone i zdjąć z palnika. Mieszać do rozpuszczenia
serka całkowicie (jeśli jest taka potrzeba, wstawiać na chwilę z powrotem na palnik i delikatnie podgrzać). Posolić, wymieszać z
makaronem. enjoy c:


ten przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.