ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z boczkiem i pieczarkami na mascarpone

Spaghetti z boczkiem i pieczarkami na mascarpone

nazwa

Wykonanie

Tutaj olej kujawski znakomicie zastąpił dodatek czosnku. Smak czosnku jest delikatnie wyczuwalny, więc danie będzie idealne, kiedy jedna osoba nie może obejść się bez czosnku, a druga nie lubi kiedy jest go zbyt dużo. Kremowy sos dokładnie oblepia makaron i smakuje naprawdę wyśmienicie :)
Składniki:
250 g pieczarek
350-400g makaronu spaghetti
250 g mascarpone
150 boczku pokrojonego w kostkę
olej Kujawski z czosnkiem i bazylią
1 cebula
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Makaron ugotować al dente. Wlać olej na patelnię, wcześniej nim wstrząsając, aby kawałki czosnku i bazylii wypłynęły. Zeszklić cebulę, dodać do niej boczek i smażyć aż boczek będzie chrupiący. Dodać pieczarki i smażyć aż będą miękkie. Na koniec dodać mascarpone i zdjąć z palnika. Mieszać do rozpuszczenia serka całkowicie (jeśli jest taka potrzeba, wstawiać na chwilę z powrotem na palnik i delikatnie podgrzać). Posolić, wymieszać z makaronem. enjoy c:
ten przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Źródło:http://gotowanie-z-nudow.blogspot.com/2013/02/spaghetti-z-boczkiem-i-pieczarkami-na.html