ßßß
Składniki :Cebula450 g grzybów (borowiki, boczniaki, pieczarki)300 ml mleka850 ml wywaru warzywnego8 kromek wiejskiego chleba lub bagietki2 ząbki czosnku50 g masła75 g startego żółtego seraMarchew (opcjonalnie)Przyprawy (pieprz, zioła prowansalskie, bazylia)Oliwa z oliwekGrzyby suszone zalewamy na noc wodą. Świeże czyścimy i kroimy.Na oliwie szklimy cebulę, dodajemy pokrojoną marchewkę oraz grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Jeżeli dajemy świeże grzyby dolewamy mleka. Gotujemy kilka minut.Powoli dolewamy wywar warzywny. Doprawiamy i gotujemy.Kromki bagietki podpiekamy na grillu lub patelni.Czosnek rozcieramy z odrobiną soli i łączymy ze stopionym masłem. Polewamy obficie kromki.Bagietkę układamy na dnie salaterek, wlewamy zupę, posypujemy startym serem.Smacznego!