ßßß Cookit - przepis na Kalabryjska zupa grzybowa

Kalabryjska zupa grzybowa

nazwa

Wykonanie

Pozostaję w klimatach śródziemnomorskich, tym razem wybrałam zupę, która może aspirować do miana zamiennika tradycyjnej grzybowej (wiem, wiem, ta nasza, polska jest najlepsza;). Zamiast bagietki można podać grzanki i zrezygnować (jak w moim przypadku) z dodatku mleka. Przepis Penny Stephens "Kuchnia włoska".
Składniki :
Cebula
450 g grzybów (borowiki, boczniaki, pieczarki)
300 ml mleka
850 ml wywaru warzywnego
8 kromek wiejskiego chleba lub bagietki
2 ząbki czosnku
50 g masła
75 g startego żółtego sera
Marchew (opcjonalnie)
Przyprawy (pieprz, zioła prowansalskie, bazylia)
Oliwa z oliwek
Grzyby suszone zalewamy na noc wodą. Świeże czyścimy i kroimy.
Na oliwie szklimy cebulę, dodajemy pokrojoną marchewkę oraz grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Jeżeli dajemy świeże grzyby dolewamy mleka. Gotujemy kilka minut.
Powoli dolewamy wywar warzywny. Doprawiamy i gotujemy.
Kromki bagietki podpiekamy na grillu lub patelni.
Czosnek rozcieramy z odrobiną soli i łączymy ze stopionym masłem. Polewamy obficie kromki.
Bagietkę układamy na dnie salaterek, wlewamy zupę, posypujemy startym serem.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2012/03/kalabryjska-zupa-grzybowa.html