Wykonanie
Pozostaję w klimatach śródziemnomorskich, tym razem wybrałam zupę, która może aspirować do miana zamiennika tradycyjnej grzybowej (wiem, wiem, ta nasza, polska jest najlepsza;). Zamiast
bagietki można podać grzanki i zrezygnować (jak w moim przypadku) z dodatku
mleka. Przepis Penny Stephens "Kuchnia włoska".

Składniki :
Cebula450 g
grzybów (
borowiki, boczniaki,
pieczarki)300 ml
mleka850 ml
wywaru warzywnego8 kromek
wiejskiego chleba lub
bagietki2 ząbki
czosnku50 g
masła75 g startego
żółtego seraMarchew (opcjonalnie)
Przyprawy (
pieprz,
zioła prowansalskie,
bazylia)
Oliwa z oliwekGrzyby suszone zalewamy na noc
wodą. Świeże czyścimy i kroimy.Na
oliwie szklimy
cebulę, dodajemy pokrojoną
marchewkę oraz
grzyby wraz z
wodą w której się moczyły. Jeżeli dajemy świeże
grzyby dolewamy
mleka. Gotujemy kilka minut.Powoli dolewamy
wywar warzywny. Doprawiamy i gotujemy.Kromki
bagietki podpiekamy na grillu lub patelni.
Czosnek rozcieramy z odrobiną
soli i łączymy ze stopionym
masłem. Polewamy obficie kromki.
Bagietkę układamy na dnie salaterek, wlewamy zupę, posypujemy
startym serem.Smacznego!