Wykonanie
Witajcie wybaczcie te długie przerwy, niestety z przykrością stwierdzam, że nie mam ostatnio głowy do pisania i to dosłownie. Od tygodnia głowa mi pęka, chodzę do lekarzy i co? sedno tkwi w tym, że NIC! Poprawa zerowa, całymi dniami ten nieprzyjemny ból uprzykrzający życie, pomału przestaje wierzyć że to się skończy.Leczo - potrawa węgierska szczególnie zimą wyczekiwana przeze mnie niecierpliwie, pewnie z powodu braku
pomidora polnego (jako że mieszkam w rejonie polnych soczystych
pomidorów), ten przepis jednak w składzie nie zawiera tegoż daru natury. Jest to takie leczo bez
pomidora, co wcale nie znaczy, że gorsze... nic z tych rzeczy. Wykonanie
banalne, a jakie sycące efekty...Składniki0,5 kg
pieczarek0,5 kg cienkiej
parówki dobrej gatunkowo0,5 kg
papryki1 duża
cebula0,5 małego słoiczka
koncentratu pomidorowegoketchup do smaku
sól,
pieprz, kucharek,
papryka słodka proszkowanaSposób
Pieczarki pokroić w plastry, usmażyć na tłuszczu,
kiełbaski pokroić w koziołki (plastry nacięte na cztery z obydwóch stron) również podsmażyć na patelni, aby się lekko pootwierały, tak samo postępujemy z
cebulą, którą kroimy w kostkę i podsmażamy. Całość wrzucamy do garnka, dodajemy umytą, wydrążoną i pokrojoną
paprykę,
koncentrat pomidorowy,
ketchup,
przyprawy. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż do uzyskania miękkości.