ßßß Cookit - przepis na Zimowe leczo z parówkami

Zimowe leczo z parówkami

nazwa

Wykonanie

Witajcie wybaczcie te długie przerwy, niestety z przykrością stwierdzam, że nie mam ostatnio głowy do pisania i to dosłownie. Od tygodnia głowa mi pęka, chodzę do lekarzy i co? sedno tkwi w tym, że NIC! Poprawa zerowa, całymi dniami ten nieprzyjemny ból uprzykrzający życie, pomału przestaje wierzyć że to się skończy.
Leczo - potrawa węgierska szczególnie zimą wyczekiwana przeze mnie niecierpliwie, pewnie z powodu braku pomidora polnego (jako że mieszkam w rejonie polnych soczystych pomidorów), ten przepis jednak w składzie nie zawiera tegoż daru natury. Jest to takie leczo bez pomidora, co wcale nie znaczy, że gorsze... nic z tych rzeczy. Wykonanie banalne, a jakie sycące efekty...
Składniki
0,5 kg pieczarek
0,5 kg cienkiej parówki dobrej gatunkowo
0,5 kg papryki
1 duża cebula
0,5 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
ketchup do smaku
sól, pieprz, kucharek, papryka słodka proszkowana
Sposób
Pieczarki pokroić w plastry, usmażyć na tłuszczu, kiełbaski pokroić w koziołki (plastry nacięte na cztery z obydwóch stron) również podsmażyć na patelni, aby się lekko pootwierały, tak samo postępujemy z cebulą, którą kroimy w kostkę i podsmażamy. Całość wrzucamy do garnka, dodajemy umytą, wydrążoną i pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, ketchup, przyprawy. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż do uzyskania miękkości.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/01/zimowe-leczo-z-parowkami.html