ßßß Cookit - przepis na Gostyńska krówka z dżemem porzeczkowym

Gostyńska krówka z dżemem porzeczkowym

nazwa

Wykonanie

Świątecznie i sylwestrowo przejedzona słodkościami, mogę Was zapewnić, że przez kolejny tydzień nie dodam żadnego przepisu na jakiekolwiek ciasto, ciastka, babki... słodkościom mówię dość...tak więc delektujcie się przepisem, bo na następny będziecie musieli trochę poczekać;)
Budyń - 0,5 l mleka (odlać pół szklanki, w której rozmieszać 1,5 paczki budyniu waniliowego wraz z 0,5 szkl. cukru)
1 kostka masła
6 paczek dużych herbatników typu petit beurre
1 duża paczka krakersów solonych
1 puszka gotowej gostyńskiej masy krówkowej
2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki (po 260g każdy)
0.5 l śmietany 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance gorącej wody
Sposób
Na blasze wyłożonej pergaminem układamy ciasno herbatniki.
Z mleka, budyniu, cukru gotujemy budyń i studzimy, następnie ucieramy go z 1 kostką masła.
Śmietanę 30% ubijamy z cukrem waniliowym, dodajemy rozpuszczona zimna żelatynę.
Na blasze układamy warstwy:
herbatniki
masa budyniowa
herbatniki
gotowa masa krówkowa z puszki
krakersy
dżem porzeczkowy
bita śmietana z żelatyną
Chłodzimy 3 godziny w lodówce. Na gotowym cieście można zrobić esy floresy z polewy czekoladowej przygotowanej z 3 kostek gorzkiej czekolady z dodatkiem śmietany, bądź przed podaniem posypać tartą czekoladą.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/01/gostynska-krowka-z-dzemem-porzeczkowym.html