Wykonanie

Świątecznie i sylwestrowo przejedzona słodkościami,
mogę Was zapewnić, że przez kolejny tydzień nie dodam żadnego przepisu na jakiekolwiek ciasto,
ciastka, babki... słodkościom mówię dość...tak więc delektujcie się przepisem, bo na następny będziecie musieli trochę poczekać;)
Budyń - 0,5 l
mleka (odlać pół szklanki, w której rozmieszać 1,5 paczki budyniu
waniliowego wraz z 0,5 szkl.
cukru)1 kostka
masła6 paczek dużych
herbatników typu
petit beurre1 duża paczka
krakersów solonych1 puszka gotowej gostyńskiej masy krówkowej2 słoiczki
dżemu z czarnej porzeczki (po 260g każdy)0.5 l
śmietany 30%1 opakowanie
cukru waniliowego1 łyżeczka
żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance gorącej
wodySposóbNa blasze wyłożonej pergaminem układamy ciasno
herbatniki.Z
mleka, budyniu,
cukru gotujemy
budyń i studzimy, następnie ucieramy go z 1 kostką
masła.
Śmietanę 30% ubijamy z
cukrem waniliowym, dodajemy rozpuszczona zimna
żelatynę.Na blasze układamy warstwy:
herbatnikimasa budyniowa
herbatnikigotowa masa krówkowa z puszki
krakersydżem porzeczkowybita śmietana z
żelatynąChłodzimy 3 godziny w lodówce. Na gotowym cieście można zrobić esy floresy z
polewy czekoladowej przygotowanej z 3 kostek
gorzkiej czekolady z dodatkiem
śmietany, bądź przed podaniem posypać tartą
czekoladą.
