Wykonanie
Ciasteczka podpatrzone na blogu Sekrety kuchenne, skusiły mnie do wykonania szczególnie za sprawą
orzechów, za którymi przepadam, a których w tym roku uzbierałam spory karton. Przepis nieco zmodyfikowałam,
ciasteczka wyszły bardzo aromatyczne i kruche.Składniki na ciasto500 g
mąki pszennej1 kostka
margaryny1 całe jako, 1
żółtko (
białko zostawić do posmarowania wierzchu
ciastek)0,5 szkl.
cukruaromat waniliowy (zastąpiłam go
aromatem migdałowym)1,5 łyżeczki
cynamonu1 płaska łyżeczka
imbiru2 łyżki
śmietany1 op.
proszku do pieczeniaDodatkowo
cukier do posypania
ciastekpołówki
orzechów włoskichbiałko do smarowania
ciastekSposóbZ
mąki,
margaryny, jaj,
cukru, przypraw,
śmietany i
proszku do pieczenia zagniatamy ciasto, gotowe wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, a następnie wycinamy foremką nasze
ciasteczka.Przed włożeniem do pieca
ciastka smarujemy
białkiem, posypujemy
cukrem, nakładamy na każde po połówce
orzecha włoskiego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 ºC, pieczemy około 15 minut.

