Wykonanie
Kapusta kiszona bardzo często gości na moim
stole, oczywiście ta domowa, swojska, lekko twarda, przepyszna. Były krokiety z
kapustą i
pieczarkami, jednak mnie wciąż mało;) Dziś proponuję pierogi z
kapustą i
pieczarkami, polane zasmażką z
cebulki.Składniki3 szkl.
mąki pszennej2
żółtkaszczypta
soliłyżka
oleju3/4 szklanki ciepłej
wodysól i 2 łyżki
oleju do gotowania pierogówFarsz0,5 l kiszonej, odciśniętej z nadmiaru soku
kapusty3 kapelusze
suszonych borowików (ja użyłam przysmażone z
cebulką drobno pokrojone
pieczarki)
sól,
pieprzzrumieniona na
oleju cebula lub zrumienione
masło do polania pierogówdo farszu można też dołożyć 30 dag startego
żółtego seraPrzygotowujemy farsz: odciśniętą
kapustę szatkujemy na drobniejsze części, dodajemy podsmażone z
cebulką pieczarki, przyprawiamy
solą,
pieprzem.Moja domowa
kapusta nie jest zbyt kwaśna więc jej nie gotuję, w przypadku gdy
kapusta jest kwaszona należy ją pogotować w wodzie 2 minuty, odcedzić i dopiero poszatkować.Przygotowujemy ciasto: składniki wkładamy do malaksera, dobrze wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Z ciasta wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farsz, zlepiamy. Układamy na oprószonej
maka desce.Gotujemy w dużej ilości
wody z
solą i
olejem- od chwili wypłynięcia przez 3 minuty. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na półmisku, przed podaniem polewamy zrumienioną na
oleju cebulą lub zrumienionym
masłem.