Wykonanie
Mój żołądek nie lubi słodkiego
mleka - toleruje jedynie niewielkie ilości w
kawie albo płatkach owsianych (które przygotowuję na wodzie i dodaję troszkę
mleka). Uwielbiam
maślanki,
kefiry,
jogurty. Ale odkąd odkryłam rożne "
mleka" wegańskie i zobaczyłam jak łatwo je zrobić, wegańskie "
mleko" coraz częściej gości w mojej kuchni.100 g
ryżu brązowego1,5 szklanki
wody2
banany1 łyżeczka
miodu gryczanegoGotuję
ryż i miksuję z
wodą. Dodaję
banany i
miód i dalej miksuję. Do skutku.A ten skutek jest przepyszny!
Miód gryczany dodałam głównie dla zaostrzenia smaku - spokojnie można go wymienić na coś innego, wegańskiego.
Gęsty i kremowy.
Idealny na domowe drugie śniadanie podczas choroby, jako ukojenie dla bolącego gardła :-)
Moje
ryżowe koktajle są inspirowane przepisem na
mleko ryżowe z książki "Jedz i biegaj" Scotta
Jurka.