ßßß Cookit - przepis na Koktajl ryżowo-bananowy

Koktajl ryżowo-bananowy

nazwa

Wykonanie

Mój żołądek nie lubi słodkiego mleka - toleruje jedynie niewielkie ilości w kawie albo płatkach owsianych (które przygotowuję na wodzie i dodaję troszkę mleka). Uwielbiam maślanki, kefiry, jogurty. Ale odkąd odkryłam rożne "mleka" wegańskie i zobaczyłam jak łatwo je zrobić, wegańskie "mleko" coraz częściej gości w mojej kuchni.
100 g ryżu brązowego
1,5 szklanki wody
2 banany
1 łyżeczka miodu gryczanego
Gotuję ryż i miksuję z wodą. Dodaję banany i miód i dalej miksuję. Do skutku.
A ten skutek jest przepyszny!
Miód gryczany dodałam głównie dla zaostrzenia smaku - spokojnie można go wymienić na coś innego, wegańskiego.
Gęsty i kremowy.
Idealny na domowe drugie śniadanie podczas choroby, jako ukojenie dla bolącego gardła :-)
Moje ryżowe koktajle są inspirowane przepisem na mleko ryżowe z książki "Jedz i biegaj" Scotta Jurka.
Źródło:http://jesc-dobrze.blogspot.com/2013/02/koktajl-ryzowo-bananowy.html