Wykonanie
Tego dnia na obiad miała być pomidorowa. Ale zabrakło czasu, bo u mnie pomidorowa gotuje się około 2 godzinek a czasem i dłużej. Wreszcie zawitała do mnie na
kawkę koleżanka i zagadałyśmy się:) J przyszedł z pracy głodny, baardzo głodny. Tak oto powstał obiad na szybko. Arborio + pieczony
kurczak. Polecam.

SKŁADNIKI:
ryż arborio 250 g
masło 2 łyżki
przecier pomidorowy 2 łyżki
bulion warzywny 700 mlpałki z
kurczaka 5 szt
papryka mielona słodka 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
sól pieprzzioła prowansalskie 1 łyżeczka
olej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:
Kurczaka oczyścić , umyć i osuszyć. Przełożyć do miski.
Czosnek przecisnąć przez praskę , dodać do
kurczaka. Wsypać
paprykę mieloną słodką,
zioła prowansalskie, doprawić niezbyt dużą ilością zmielonej
soli morskiej oraz
pieprzu czarnego.
Przyprawami natrzeć
kurczaka. W patelni rozgrzać
olej,
mięso obsmażać z każdej strony na zloty kolor. Następnie zmniejszyć ogień, podlać odrobiną gorącej
wody (ok 50 ml) i szybko przykryć przykrywką. Smażyć w ten sposób około 15 minut. W tym czasie na patelni rozpuścić
masło, wrzucić
ryż, zeszklić. Następnie wlać odrobinę
bulionu warzywnego. Gdy
ryż wsiąknie
wywar, czynność powtórzyć do miękkości
ryżu. Przed ostatnim podlaniem
wywaru dodać
przecier pomidorowy,
sól i
pieprz. Z patelni zdjąć pokrywkę i podsmażać jeszcze około 5 minut. Podawać na
ryżu. Smacznego:)Zapraszam do polubienia nas Facebooku lub google+ dziękuję za odwiedziny:)