Wykonanie
Uff... jak gorąco! Nawet desery nie wytrzymują. Rozpuszczają się w mgnieniu oka. Warto więc je skonsumować jak najszybciej. Szczerze polecam na ta okazję orzeźwiający
miks moreli ze
śmietankowym kremem (panna cotta).Deser przygotowałam w keksówce 26x10 cm.Składniki:330g
śmietanki 30% (duży kubek)pół szklanki
mleka3 łyżeczki
żelatynycukier z
wanilią2 łyżki
cukru pudru9-10
moreligalaretka morelowa
Przygotowanie:
Morele umyć, usunąć pestki, podzielić na ćwiartki. Poukładać w keksówce. Zagotować szklankę
wody i rozpuścić w niej 3/4 opakowania
galaretki. Zalać
owoce i wstawić do lodówki, aby stężały.Namoczyć
żelatynę w kilku łyżkach zimnej
wody. Odstawić, aby napęczniała.W garnku o grubym dnie podgrzać
śmietankę razem z
cukrem pudrem,
cukrem waniliowym. Garnek zestawić z ognia przed samym zagotowaniem się
śmietanki. Nie gotować!Do gorącej
śmietany wlać
żelatynę oraz wsypać resztę
galaretki morelowej. Bardzo dokładnie wymieszać. Ostudzić i wylać na stężałą
galaretkę z
owocami. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.Żeby deser wyciągnąć z formy, najlepiej jest zanurzyć foremkę w gorącej wodzie na dosłownie 2-3 sekundy.Przykryć talerzem i obrócić.
Smacznego :)