Wykonanie
Jeśli ktoś lubi
kukurydzę i pikantną kuchnię to ta zupa jest dla niego. Za sprawą dodatku
chili oraz
czosnku działa rozgrzewająco więc idealnie nadaje się na posiłek w zimie. Oczywiście wersja jaką proponuję - z "zapuszkowanej"
kukurydzy - jest uboższa
smakowo niż wersja ze świeżych ziaren. Jeśli ktoś dysponuje np. mrożoną
kukurydzą to szczerze polecam.

Składniki:litr
bulionu drobiowego2 puszki
kukurydzy2 ząbki
czosnkupapryczka chili ( ja miałam
piri piri z zalewy )opcjonalnie
natka pietruszkiszczypta
soli

Przygotowanie:Do wrzącego
bulionu trzeba wrzucić
czosnek oraz papryczkę. Jedną puszkę
kukurydzy odcedzić z zalewy, z drugiej puszki odlać tylko połowę.
Kukurydzę dodać do
wywaru i gotować kilka minut. Doprawić do smaku
solą. Można też dodać
natkę pietruszki. Zupę zestawić z gazu i zmiksować - proponuję miksować tylko chwile, aby w zupie pozostały kawałeczki
kukurydzy.Dodatki:Zachęcam, aby zupę podawać z nachosami, które posypujemy
żółtym serem i w mikrofalówce podgrzewamy do momentu aż
ser się rozpuści. Tak przygotowane nachosy wrzucamy do miseczki czy też talerza i zalewamy zupą.