Wykonanie

Chciałabym się dzisiaj podzielić przepisem na pieczeń rzymską. Dodatek zmielonych
ziemniaków do pieczeni , powoduje że pieczeń można zjeść z samą surówką lub
sałatą. Ja jednak upiekłam pieczeń z
ziemniakami bo moje dzieci je uwielbiają a duet ten w połączeniu z pyszną surówką smakuje rewelacyjnie.Składniki:3 szklanki ugotowanych
ziemniaków80 dag
mielonego mięsa wieprzowego2 łyżki rosołu (może być z koncentratu)2 łyżki
musztardy2
jajka2 duże
cebule2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiprzyprawytłuszcz do wysmarowania brytfanny2 gałązki świeżego
rozmarynuWykonanie:Podsmażone na tłuszczu części
cebuli,
ziemniaki i
mięso przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy
jajka,
musztardę, pozostałe
przyprawy(z przewagą
majeranku), posiekaną
natkę pietruszki. Całość wyrabiamy i formujemy zgrabny, podłużny klops. Na posmarowaną tłuszczem brytfannę kładziemy uformowany klops na wierzch kładziemy 2 gałązki
rozmarynu i wstawiamy na 40 minut do gorącego, nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Gdy
mięso lekko się zrumieni, polewamy rosołem i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Zrumienioną pieczeń wyjmujemy na wygrzany półmisek, trzymany w cieple.
