Wykonanie
Pierogów ruskich nauczyłam się robić nie w domu rodzinnym, bo u nas mama chętniej robiła pierogi na słodko, ale nigdy nie zapomnę kobiety, która pokazała mi jak je robić. Do dziś mam małą, już zniszczoną, kartkę z przepisem i sposobem ich wykonania. Teraz mam swoją rodzinę i mój mąż jest wielkim fanem tych pierogów, także mam nadzieję, że również Wy spróbujecie je wykonać.Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki pszennej1-1 , 5 szklanki wrzątku1/2 łyżeczki
soli3 łyżki
olejuSkładniki na farsz:0,8 kg
ziemniaków400 g białego
półtłustego sera2 średnie
cebulesól,
pieprzSposób przyrządzenia farszu:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie następnie studzimy i przeciskamy przez praskę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na
oleju, a następnie dodajmy do
ziemniaków. Do miski dodajemy w następnej kolejności
biały ser i wszystko zagniatamy ze sobą. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Sposób przyrządzenia pierogów:Na stolnicę wykładamy przesianą
mąkę,
sól,
olej oraz bardzo gorącą
wodę. Nie jestem w stanie zapewnić, czy 1-1,5 szklanki
wody wystarczy, czy być może potrzeba jej będzie więcej, Wszystko zależy od użytej
mąki. Robiąc ciasto na pewno będziecie wiedzieć czy dodać jeszcze trochę
wody czy
mąki, chodzi o to by ciasto było bardzo elastyczne i dobrze się wałkowało.Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, które rozwałkowujemy na cienkie placki, a następnie nakładamy odrobinę farszu i wykrawamy pierogi specjalnym przyrządem do pirogów. Naprawdę warto go kupić, ale jeśli ktoś nie ma takiego urządzenia polecam wykrawać kółka jakąś miseczką bądź szklanką, na środek nałożyć farsz, skleić boki, które następnie przyciskamy widelcem.Jeśli zostało wam farszu, należy dorobić sobie ciasta co trwa naprawdę bardzo krótko, a jeśli zostało Wam ciasta to możecie wykrawać takie frędzle, które można
potem ugotować w wodzie po gotowaniu pierogów i zjeść z roztopionym
masłem i odrobiną
cukru.Gotujemy
wodę z
solą i do gotującej się
wody wrzucamy gotowe pierogi. Od momentu wypłynięcia gotujmy je jeszcze góra 2 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową (nie kładziemy wszystkich do jednej miski bo się posklejają, tylko pojedynczo na talerze.Pierogi ruskie możemy podawać z roztopionym
masłem i podsmażoną na
oleju drobno pokrojoną
cebulką.