Wykonanie
Cukinia to bardzo niedoceniane warzywo, a przecież można z niej wykonać wiele potraw, które znakomicie smakują, na przykład zupa-krem, zapiekane
cukinie z
mięsem mielonym i warzywami, leczo, bigos, sałatki czy placki. I te ostatnie właśnie umieściłam poniżej, gdyż są równie smaczną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Naprawdę warto wykorzystywać to sezonowe warzywo, bo można za małe pieniądze przygotować pyszny obiad. Polecam wszystkim, którzy cenią sobie bogactwo warzyw na talerzu.Składniki:1 średniej wielkości
cukinia3-4 łyżki
mąki pszennej3-4 łyżki
mąki razowej2
jajkasól,
pieprzolej rzepakowy do smażeniaSposób przyrządzenia:
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce (ja trę na dużych oczkach, ale można, jak
ziemniaki do placków zetrzeć na małych). Jeśli
cukinia ma dużo miąższu w środku, to można go wydrążyć za pomocą łyżki np. do
lodów, bo wtedy masa będzie za rzadka, gdyż
cukinia zawiera w sobie dużo
wody, albo nadmiar
wody po prostu odlać, kiedy
cukinia troszkę poleży. Do miski dodajemy resztę składników i smażymy na
oleju rzepakowym.Usmażone placki najlepiej wyłożyć na papierowe ręczniki, by pochłonęły nadmiar tłuszczu.Wskazówki:Placki z
cukinii można podawać z
cukrem, gęstą
śmietaną czy
sosem czosnkowym.